Enlaces accesibilidad

'Salomé', el primer gran èxit de la nova televisió

  • 'Salomé' va ser un dels treballs cabdals del realitzador Sergi Schaaff a TVE Catalunya, i amb què va guanyar el premi Ondas
  • La passió, la venjança, l'assassinat envolten l'obra inspirada en la Bíblia, disponible a RTVE Play Catalunya

Per
Foto del rodatge de 'Salomé' amb Núria Espert
Núria Espert protagonitza 'Salomé' RTVE Catalunya

'Salomé' és una de les primeres obres de teatre en català que vam recuperar de l'Arxiu de TVE Catalunya i vam pujar en línia, de seguida que en vam tenir l'oportunitat, a principis dels anys 10 del nostre segle. La va realitzar Sergi Schaaff, i va demostrar com el mitjà televisiu pot transportar l'espectador i remoure els seus sentiments.

Mario Beut entra al plató on Sergi Schaaff està rodant Salomé per preguntar-li com va el rodatge, l'any 1977

Mario Beut entra al plató on Sergi Schaaff està rodant Salomé per preguntar-li com va el rodatge, l'any 1977

Sergi Schaaff, el realitzador avantguardista

Schaaff va posar en marxa tota la seva imaginació per a conjugar actors, tècnics i personal artístic i va aconseguir una producció avantguardista i el Premi Ondas 1978 de televisió. 'Salomé' es va estrenar a la Primera cadena el febrer del 1977, gairebé fa mig segle i continua sent innovadora. L'èxit que va obtenir entre el públic i els entesos va fer que es tornés a emetre, i ara per a tot Espanya. L'emissió, amb subtítols en castellà, va ser al juny del mateix any.

La realització es componia de diferents tècniques, innovadores. El ritme, molt estudiat, els moviments i emplaçaments de les càmeres, la il·luminació, afrontant una temàtica agosarada, amb una posada en escena amb molts figurants. Sergi Schaaff inventava el llenguatge del nou mitjà sense por, i el resultat de l'enregistrament agradava i sorprenia.

L'obra, Terenci Moix i els sentiments desbocats

El periodista i escriptor Terenci Moix, gran amic de Schaaff, i amb qui compartien vetllades fruint del cinema i la literatura, també es va ocupar de l'escenografia, tan aficionat com era als escenaris i històries orientals. Va adaptar el text de Wilde en la que va ser la primera traducció al català de l'obra per al teatre. 'Salomé' es una de les col·laboracions cabdals entre Sergi Schaaff i Moix.

Aquest és un fragment del rodatge, amb el llibret i les correccions que anaven introduint, a mesura que avançava el rodatge.

Historia de TVE - "Salomé"

Els protagonistes principals són dos personatges històrics de la Bíblia. Salomé és una princesa jueva. En realitat, estan documentades tres princeses amb aquest nom, i sovint les seves vides es confonen. L'autor irlandès presentava la protagonista com una dona venjativa i provocadora si calia per aconseguir el que volia. A Joan Baptista, l'altra figura bíblica protagonista, el descriu com un fidel seguidor de la religió, que cerca la puresa de les persones.

A l'obra, el rei Herodes es vol casar amb la seva neboda, una dona molt atractiva. Joan manifesta que aquest matrimoni no es pot dur a terme perquè es cometrà incest. Per Salomé i la seva mare, el casament seria molt beneficiós i decideixen venjar-se del profeta. La noia balla davant el seu oncle el rei i el deixa tan complagut que ell li promet donar-li qualsevol cosa, i ella demanà el cap del Baptista en una safata.

Tots dos móns han xocat: el pecat i la lascívia contra la fe, una història escandalosa que durant segles ha cridat l'atenció dels músics, dels escriptors i dels pintors, i evidentment, per la seva força teatral, dels escenògrafs.

Núria Espert i Enric Majó, als paper protagonistes

Davant del Joan Baptista lligat, Salomé recitava frases d'amor al seu cos i el recorria amb les mans. Ell es girava el poc que podia, rebutjant les paraules d'ella. Dos dels més grans actors catalans actuaven en la Salomé de Sergi Schaaff i Terenci Moix.

L'actriu se sentia plena d'entusiasme. Anava als assajos com una principiant, tan plena d'il·lusió com estava, va disfrutar tant dels assajos com de la representació. Aprenia la coreografia per a l'escena del ball davant Herodes amb dedicació total. L'experiència de la gran actriu catalana la va explicar a Terenci Moix en una entrevista: Espert estava sorpresa de com s'havia trobat de còmoda a l'hora de rodar l'obra. Deia que una novella com ella a televisió se sorprenia amb aspectes que desconeixia totalment, com la col·locació i preparació de les càmeres. Però que s'hi senti bé, que el plató estava a mig camí entre el cine i el teatre i que fer televisió li agrada més que rodar cinema.

Per a Enric Majó, 'Salomé' va ser un treball rodejat d'amics, amb l'alegria de compartir el temps i els projectes. L'actor va entrar a treballar a televisió amb Moix i Schaaff, i reconeixia que el realitzador el va integrar amb total facilitat en un món nou que desconeixia.

Aquest capítol de la sèrie de teatre Lletres catalanes va fer sentir l'equip, els actors, tècnics i figurants, complaguts pel resultat. Ja feia anys cinc anys Miramar rodava obres de teatre en català i aquesta va ser una de les més agosarades i impactants. La posada en escena, el text i les emocions que desperta són d'actualitat. Ara, és en blanc i negre!

Recentment, hem recordat el realitzador barceloní Sergi Schaaff mort l'any 2023 amb l'emissió del documental d'Imprescindibles 'La bestia televisiva', de Pilar Ruiz i Judit Fernández. En acostar-se la data dels 65 anys de TVE, 'Salomé' no pot faltar en el repàs de les produccions més destacades.

Podeu seguir en directe l'emissió de 'Salomé', aquest diumenge, a RTVE Play Catalunya, clicant aquí.