Enlaces accesibilidad

Granollers, terra de granotes

  • El nom de Granollers ve de la paraula “granolles”, que era com s’anomenaven les granotes antigament
  • La ciutat era una zona d’aiguamolls on hi havia moltes granotes

Per
Granollers, terra de granotes
D'on ve el topònim "Granollers"?

Granollers és una ciutat situada al centre de Catalunya, a uns 30 quilòmetres al nord-est de Barcelona. És la capital i la ciutat més poblada de la comarca del Vallès Oriental. Però, saps d’on ve el seu nom? Doncs resulta que té a veure amb uns animals amfibis que viuen a les zones humides: les granotes.

Granollers, terra de granotes 

Les granotes són uns vertebrats que pertanyen al grup dels amfibis, juntament amb els tritons i les salamandres. Els amfibis són uns animals que poden viure tant a l’aigua com a la terra, i que tenen la pell humida i llisa. Les granotes s’alimenten d’insectes i altres petits animals, i tenen la capacitat de saltar llargues distàncies gràcies a les seves potes posteriors. A més, les granotes tenen un paper important en la cultura popular, ja que segons alguns contes i llegendes, si els fas un petó es poden convertir en prínceps o princeses. Però que tenen a veure aquests animalons amb Granollers?

Doncs bé, resulta que fa molts anys, la zona on avui es troba Granollers era una zona d’aiguamolls, on hi havia moltes granotes. De fet, el nom antic que rebien aquestes animals era “granolles”. I és d’aquesta paraula que derivaria el topònim “Granollers”, que vindria a significar “terra de granotes”.

Avui en dia, Granollers és una ciutat moderna i dinàmica, que conserva alguns edificis emblemàtics, com la Porxada, l’Ajuntament o l’església de Sant Esteve. També té una rica oferta cultural, esportiva i gastronòmica, que la fan atractiva per als visitants. I tot això, sense oblidar les seves arrels i la seva història, que té com a protagonistes uns animals molt simpàtics: les granotes.

Per aprendre més curiositats sobre la llengua catalana, recupera el programa ‘Deu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.