Enlaces accesibilidad
L'entrevista

José Manuel García-Margallo, sobre la llei d'amnistia: "La justícia europea intervindrà"

Per
Cafè d'idees - García-Margallo, sobre la llei d'amnistia: "La justícia europea intervindrà"

L'eurodiputat del Partit Popular, José Manuel García-Margallo, assenyala que a la Unió Europea "preocupa molt" una hipotètica "interferència de Rússia" en el 'procés': "Sembla que en el clima de confrontació entre Rússia i la UE Putin pot tenir interès a desestabilitzar la UE i Espanya recolzant un procés de secessió unilateral". En aquest sentit, l'eurodiputat dels populars recorda que la UE està redefinint la frontera de l'est d'Europa i que és molt versemblant que faci accions poc amistoses per debilitar la UE.

García-Margallo assenyala els tres esculls que té la llei d'amnistia a la legislació europea: la definició de terrorisme, la malversació i la participació de Rússia i assegura que la justícia europea intervindrà en la llei d'amnistia perquè els magistrats espanyols presentaran una qüestió prejudicial. Concretament, García-Margallo assenyala la definició de terrorisme que preveu la legislació europea on descriu l'assalt a instal·lacions bàsiques com són els aeroports: "Si encaixen o no, correspon als jutges, que tenen els informes".

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, García-Margallo acusa el govern de retocar la llei cada vegada que el jutge García-Castellón decideix investigar noves causes i afirma que qui ho decideix és Carles Puigdemont. L'eurodiputat del PP rebutja que el govern acusi els jutges que investiguen els fets al voltant del 'procés' perquè desprestigia tot l'estament judicial i diu que si tenen evidències d'un ús il·legítim, ha d'emprendre accions contra els magistrats per prevaricació: "Amb l'amnistia hi ha dos temps, un de polític i un de judicial. Quan es decideix investigar noves causes, els grups intenten retocar l'amnistia".

Operació Catalunya

García-Margallo afirma que mai ha tingut coneixement "formal o informal" d'accions en contra dels independentistes com apunten les informacions de l'anomenada operació Catalunya i demana arribar fins al final: "Respecto l'estat de dret, les investigacions han de seguir i ser sancionades". L'eurodiputat del PP coincideix amb Isabel Díaz Ayuso que un l'Estat ho ha de fer tot per defensar-se, però matisa, "per tots els mitjans legals": "Defensar la integritat territorial, sense sortir de la legalitat".

CGPJ: "La renovació per part de qui governa no dona bon resultat"

García-Margallo ha revelat de què es va parlar a la reunió PP-PSOE a Brussel·les per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ): l'elecció de membres del consell, la regeneració del consell (despolitització, no portes giratòries), i el model del consell del Poder Judicial.

García-Margallo reconeix que els populars no van renovar el CGPJ quan tocava, però al·lega que la renovació per part de qui governa no ha donat bon resultat: "Hem vist l'assalt al poder judicial per part d'exministres, funcionaris i no ha funcionat bé i s'ha de corregir". Per l'eurodiputat popular hi ha sospites de la politització de la justícia i cal aplicar paràmetres europeus per mantenir la separació de poders.