Enlaces accesibilidad
Gramàtica

"Ha estat" o "ha sigut": quina és l'opció correcta en català?

  • El verb “ser” o “ésser” te dues formes de participi d’ús general
  • Hi ha qui percep el verb “sigut” com a més informal

Per
“Ha estat” o “ha sigut”: quina és l’opció correcta amb català?
La Shalana explica quina és l’opció correcta amb català

El verb ser o ésser té dues formes de participi d'ús general: estat i derivats, com estada, estats, estades… i sigut i derivats com siguda, siguts, sigudes…Tant estat com sigut són les variants més generals: Ha estat un dia magnífic o Ha sigut un dia magnífic. Però… es poden utilitzar en el mateix context? N’hi ha alguna més correcta que l’altra? 

Tradicionalment, hi ha hagut la tendència a modificar el participi sigut per estat perquè hi ha qui percep aquest primer com a més informal, però la realitat és que sigut és vàlid en tots els registres. Es pot fer servir en tots els escenaris, tant quotidians com excepcionals.  

Sigut i estat, cap més vàlida que l’altra

Si es dona un cop d’ull a la gramàtica normativa, diu que, en un text formal, sigut és tan vàlid com estat, i els posa al mateix nivell. És cert, però, que en un discurs oral el sigut ens hi va molt bé, llueix millor. Si algú diu: Qui ha sigut?, podeu respondre amb tota tranquil·litat He sigut jo. No haureu de passar pel confessionari per fer-lo servir.

Cal dir que en diversos parlars del Principat de Catalunya i en eivissenc també es fan servir les variants col·loquials set i segut. Per exemple, els osonencs diuen Ha set un dia meravellós o Qui ha set? I respondria: He set jo, tranquils. I els valencians també poden dir Ha segut un dia meravellós. Les variants, tal com diu la mateixa paraula són diverses, però, en aquest cas, cap és incorrecta

Per descobrir més variants dialectals de paraules en català, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.