Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Giménez-Salinas no considera terrorisme els actes de Tsunami i CDR

  • La síndica de greuges defensa l'amnistia als líders del 'procés': " Pot semblar injust, però és necessari"
  • Giménez-Salinas carrega contra la no renovació del CGPJ: "És absolutament il·legítim. Haurien de dimitir tots"

Per
Cafè d'idees - Giménez-Salinas no considera terrorisme els actes de Tsunami i CDR

La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, considera que la frontera "és molt feble" entre determinats desordres públics i terrorisme, però rebutja que els actes del Tsunami i CDR siguin qualificats de terrorisme: "Terrorisme no pot ser qualsevol manifestació. No qualificaria de terrorisme els actes de Tsunami i CDR". Esther Giménez-Salinas diu que els atemptats d'ETA són terrorisme "perquè causen un mal molt gran" i demana acotar la definició de terrorismes de manera clara perquè si no "al final moltes coses serien terrorisme i no ho són".

La síndica defensa la llei d'amnistia perquè intenta solucionar un conflicte: "El sistema penal ha de ser l'últim recurs, el que es pugui solucionar fora és millor". Giménez-Salinas argumenta que al món s'apliquen sovint amnisties i recorda el cas de Portugal on es van indultar a delinqüents menors de 25 anys: "Hi ha conflictes de molt tipus al món. A Portugal van indultar a joves de menys de 25 anys. No sempre és una qüestió de justícia sinó de necessitat".

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, ha defensat la llei d'amnistia pels líders del 'procés': "El sistema penal, últim recurs. Pot semblar injust, però és necessari".

CGPJ, és il·legítim el mandat caducat

Sobre la manca de renovació del Consell General del Poder Judicial, Giménez-Salinas qualifica d'il·legítim que els magistrats del CGPJ portin cinc anys amb el mandat caducat "És inconcebible. Haurien de dimitir tots, marxar i fer-ho d'una altra forma". També reclama una "bona renovació" del model d'accés al sistema judicial afavorir a jutges i jutgesses més humanistes: "Cal ampliar el ventall de l'accés a la carrera judicial".

Critica relacionar immigració amb inseguretat

Esther Giménez-Salinas critica que es relacioni immigració amb inseguretat i recorda que Espanya té uns nivells de delinqüència inferiors que la mitjana europea i demana "cientifisme": "La societat és molt falsa, és molt fàcil trobar un culpable". En aquest sentit, afirma que "el mur" és del segle XIX i que avui hi ha moltes possibilitats de control, des del control telemàtic, al treball en benefici de la comunitat o la justícia restaurativa: "Només parlem de la reincidència, no dels èxits. Hem reduït alguns possibles reincidents, que tornen a treballar".

La síndica explica que a Catalunya si hi ha unes 25 persones multireincidents i hauria de ser fàcil treballar cas per cas per mirar de reincorporar-los a la societat: "Això és possible. La resposta populista és més presó, expulsar-los. Hi hauria una altra alternativa? Treballar amb 25 no és tan difícil, fer programes individuals".