Enlaces accesibilidad

Dalí: 35 anys de la mort del surrealista universal

  • Salvador Dalí va ser un artista de personalitat complexa i admirat arreu del món: el recordem en el 35 aniversari de la seva mort
  • Ja pots veure per primera vegada en línia, completa, la sèrie que analitza l'obra del geni de Figueres 'Dalí 1904-1989', a RTVE Play Catalunya

Per
35 anys de la mort de Dalí, ocasió per comprendre la personalitat del geni surrealista
35 anys de la mort de Dalí, ocasió per comprendre la personalitat del geni surrealista

En el 85è aniversari de la mort de Salvador Dalí hem recuperat sencera, i per primera vegada en línia, la sèrie 'Dalí 1904-1989'. Una producció de TVE Catalunya de Carme Páez, Cristina Hernández i Jordi Lladó. Conèixer Dalí és imprescindible per a entendre l'evolució de l'art del segle XX i del moviment surrealista.

La sèrie consta de set episodis, el primer, un col·loqui amb experts en l'obra de Dalí, entre els quals els historiadors Lluís Permanyer, Fèlix Fanés i Ricard Mas. A continuació, al segon capítol, un document excepcional, una entrevista a Dalí, a casa seva a Portlligat, el 1975, per escoltar el protagonista i apreciar la tranquil·litat i comportament davant la càmera. Les preguntes són d'Agustí Farré, però Dalí ja li adverteix: 'Mai contesto el que em pregunten'. És molt interessant observar Dalí mentre es prepara l'entrevista i quan ja està en marxa.

Al tercer capítol, 'El món a la butxaca'. És el que va fer Dalí: sortir de l'Empordà i tornar de Nova York, el 1948, amb un munt d'admiradors. Les dramatitzacions ens ajuden a entendre els primers anys de vida de l'artista i les imatges originals de l'època i els testimonis de qui el van conèixer, l'embadaliment que li professarien per sempre més. També poden veure alguns dels indrets on va viure.

'Viure per no morir', el quart episodi, analitza la personalitat del pintor. Tornem a escoltar Salvador Dalí, i a més, l'actor Miquel Cors en llegeix els seus escrits. Què en pensa de la mort, el sexe, l'amor o la pintura? Són els punts destacats de les seves obsessions, l'obra de Dalí no s'entén sense la visió particular que té d'aquestes vivències.

Gala, dona, amant i musa de Dalí, va morir el 1982, fet que va deixar el pintor anímicament ensorrat fins a la seva mort

Gala, dona, amant i musa de Dalí, va morir el 1982, fet que va deixar el pintor anímicament ensorrat fins a la seva mort

Quan Gala, la dona i mussa de Dalí, observa un dia del 1980 que a Dalí li tremola la mà dreta, s'espanta i crida el metge. L'escollit és el neuròleg Manuel Subirana, que visita Dalí acompanyat del psiquiatre Joan Obiols. Aquest capítol, 'Moi non plus', el cinquè, ens apropa una mica més a l'artista i a les seves obsessions, als atacs d'ira i als trastorns de comportament. El metge ens parla del seu pacient, i també l'admira.

Neurologia i obsessió, conceptes lligats a les passions i turments de Dalí. Conèixer els símbols i elements repetitius de la seva pintura es fa imprescindible: el sisè episodi, 'Un mon de símbols', ens permet trobar-los i valorar-lo, a més, cronològicament, per entendre la seva evolució artística. Dalí va completar la seva formació cap al 1929. Va submergir-se en el Surrealisme des del 1930 fins al 1939; entre 1951 i 1960 crea obres de les anomenades de l'època del Misticisme. La darrera arribarà fins a la seva mort el 1983, l'etapa dels Enigmes òptics.

I no s'entén Dalí sense abraçar tota la seva obra: la multidisciplinarietat. El darrer capítol analitza l'obra multidisciplinària de Salvador Dalí, un home que expressava la seva genialitat amb els quadres o colors damunt del llenç, també dissenyant objectes, decorant estances, fent fotografia i cinema... En tot cas, creant obres úniques que no ens deixen pas indiferents, en el capítol 'Artista total'.

Dalí assenyala una foto de Gala, l'artista i model russa a qui va immortalitzar en molts dels seus quadres

Dalí assenyala una foto de Gala, l'artista i model russa a qui va immortalitzar en molts dels seus quadres