Enlaces accesibilidad
Vocabulari

Els cantons de les porteries de futbol no són esquadres

  • El futbol és un dels esports que mou més aficionats
  • La paraula "esquadra" és un clar castellanisme

Per
Els cantons de les portaries de futbol no són esquadres
La Shalana explica com dir correctament els cantons de les portaries

Què és el futbol i com s’hi juga és una obvietat, però pels que no ho sàpiguen o vagin més fluixos en la matèria, el futbol és un esport d’equip on dos equips, d’onze jugadors en el cas del futbol 11, han de marcar els màxims gols possibles.

Ara que ja sabeu què és, podem dir que el futbol és un dels esports més estimats a Espanya i un dels que més seguidors i aficionats mou. De fet, entre els aficionats de les cinc grans lligues de futbol europees, els espanyols destinen una major part del seu salari per veure tot el futbol. Segons l’Institut nacional d’estadística cal destinar un 6,24% del sou mitjà anual brut, que no és poc.

Vocabulari d’esport en català

Tothom mira o ha mirat algun cop un partit de futbol, però… i que passa si es dona un cop d’ull al vocabulari en català sobre l’estimat esport? Els cantons de les porteries no són esquadres, són escaires, igual que aquella mena de regle triangular. Al cap i a la fi, tant si parlem dels regles com de porteries, ens referim a un triangle amb un angle recte.

Com que en castellà de l’escaire se’n diu “escuadra”, en català tendim a fer servir aquesta paraula també. I no és que no la puguem fer servir mai: esquadra també existeix en català, però té un significat completament diferent. Una esquadra designa un grup de gent que, per terra o per mar, van a la guerra; res a veure amb els escaires.

Si vols aprendre més curiositats sobre l’origen d’algunes paraules en català, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.