Enlaces accesibilidad
Turisme

El turisme omple per Cap d'Any: molts estrenen el 2024 fora de casa

  • Lleida frega el ple durant el cap de setmana
  • A la Cerdanya pengen el cartell de tot complert
  • Barcelona espera una bona ocupació a la nit del 31

Per
El turisme a Catalunya supera les expectatives pel cap de setmana de Cap d'Any
La Vall de Boí és una de les destinacions preferides dels catalans per Cap d'Any

Els dies al voltant de la nit de Cap d'Any i l'entrada a l'any nou generen molt moviment a Catalunya, ja que molts prefereixen estrenar el 2024 fora de casa. Les comarques de Lleida i Girona són les més demandades amb més del 90% d'ocupació de mitjana.

L'altre pol d'atracció és Barcelona, que supera l'ocupació dels anys anteriors i amb l'oci nocturn com a gran protagonista (nou de cada deu entrades ja s'han venut). L'Aeroport de Barcelona - El Prat entra en el cap de setmana amb més operacions de les festes de Nadal, amb 3.363.

A Tarragona, els visitants prefereixen passar les vacances d'hivern en un espai rural, per això, només el 20% de les places hoteleres estan obertes. De totes maneres, també ha tingut visitants, el 80% estan plenes.

El turisme a Catalunya supera les expectatives per Cap d'Any

Ocupació a Lleida

A Lleida, el Cap d'Any resulta molt favorable per als establiments turístics, sobretot al Pirineu i als que es troben a tocar de les pistes d'esquí. Reserves fetes amb molta antelació, de grups d'amics o de famílies, procedents de Catalunya, que trien Ponent per acomiadar l'any.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida parla de l'ocupació d'un 95% i fins i tot molts pengen el cartell de "complet". Josep Castellarnau, president de la federació d'hostaleria de Lleida comenta que com més a prop estigui l'establiment de les pistes d'esquí, més ocupació tindrà. La climatologia acompanya aquestes dates, el president comenta que és "bona" i que es preveu neu després de Cap d'Any, el que converteix aquest destí en ideal. Molts dels turistes trien la Vall d'Aran per passar aquests dies, tot i la falta de precipitacions. Del 2 al 7 de gener, el nivell d'estades serà bo, però inferior al d'aquests dies previs a l'entrada de l'any nou.

Ocupació del 95% a Lleida per Cap d'Any

Ocupació a Girona

A les comarques de Girona, els establiments del Pirineu i de muntanya afronten un dels millors caps de setmana de l'any respecte al turisme. A la Cerdanya, per exemple, confirmen que no quedarà cap plaça d'allotjament lliure. Núria Vidal, presidenta de l'Associació d'hotels i càmpings de la comarca comenta que gairebé no queda disponibilitat, tal com s'havia imaginat. Les expectatives en referència a les pistes de neu són molt optimistes, tot i que funcionin exclusivament a causa de la poca neu. La presidenta afirma que no és un factor que afecti la decisió de la gent.

El turisme rural s'omple per la celebració de Cap d'Any. Segons Ramon Coromines, president de Turisme Rural Girona, les circumstàncies climatològiques no tenen cap afecte sobre la determinació dels seus clients. Comenta que "si no van a esquiar, van a gaudir de la muntanya". En el cas de la ciutat de Girona, el sector de l'hostaleria i la restauració espera que es consolidi la seva condició de destí turístic creixent.

Un dels millors caps de setmana de l'any a Girona, el de Cap d'Any

Ocupació a Barcelona

L'hostaleria a Barcelona preveu uns índexs d'ocupació molt elevats a la ciutat per aquesta nit de Cap d'Any i durant tot el cap de setmana, tot i ser l'època de l'any més fluixa en l'àmbit turístic. Manel Casals, director general del gremi d'hotels de Barcelona explica que els hotels de la ciutat es preparen per a una forta afluència tant de catalans com d'estrangers durant la nit de Cap d'Any.

La indústria de l'oci nocturn comparteix aquesta visió optimista. S'espera que les discoteques catalanes omplin els locals, especialment aquesta nit de Cap d'Any. La patronal Fecasarm garanteix que l'ocupació mitjana se situarà al voltant del 90% gràcies al bon ritme de venda d'entrades anticipades. A ciutats com Barcelona, ja s'han venut nou de cada deu entrades. De fet, en un comunicat, asseguren que diversos locals de Barcelona van exhaurir entrades quan faltaven tres dies per aquesta revetlla.

Bones previsions per al sector hoteler i de l'oci nocturn per aquest Cap d'Any a Barcelona

Operacions a l'Aeroport d'El Prat

L'Aeroport d'El Prat concentra 3.363 operacions amb vols amb origen o destí a Barcelona des d'aquest divendres fins a l'1 de gener. Aquest divendres és el segon dia de la temporada nadalenca amb més trànsit aeri a l'aeroport de Barcelona, 906 operacions, coincidint amb les festes de la nit de Cap d'Any i l'entrada a l'Any Nou. El dia amb més moviment va ser el 22 de desembre, on va haver-hi 916. En total, del 22 de desembre al 7 de gener, l'aeroport registrarà 13.917 operacions, el que representa un augment del 17,53% respecte a l'any anterior. En els pròxims dies, l'Aeroport d'El Prat espera efectuar 812 operacions el dissabte 30 de desembre, altres 797 el diumenge 31 de desembre i 848 el primer dia de l'any.

Ocupació a Tarragona

A la Costa Daurada, a l'interior del Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, del 20% de places turístiques que hi ha obertes, d'apartaments, hotels, i càmpings, un 80% estan ocupades. La majoria són turistes catalans, del País Basc o de l'interior d'Espanya. Pel que fa als visitants estrangers, sobretot són francesos, que van a la costa amb viatges organitzats. Xavier Guardià, portaveu de la federació d'Associacions d'Empresaris Hostaleria explica que el turisme a aquesta època queda molt repartit pel territori. Una de les destinacions preferides és Port Aventura, que omple de turistes Vila-seca, Salou i Cambrils. També tenen molt èxit les cases de pagès i els càmpings de l'interior de les Terres de l'Ebre per passar el Cap d'Any en grup.

80% de les places turístiques ocupades per Cap d'Any a Tarragona