Enlaces accesibilidad
Cavalcada

Els Reis d'Orient porten molta màgia i pluja a tot arreu

  • Unes 600.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han assistit a la cavalcada
  • La pluja ha obligat a cancel·lar les cavalcades de Reis de diversos municipis catalans

Per
El Rei Gaspar saluda els nens a la cavalcada de Reis a Barcelona
El Rei Gaspar saluda els nens a la cavalcada de Reis a Barcelona

La pluja d'aquest divendres no ha frenat les ganes de la gent de veure com els Reis d'Orient passejaven per Barcelona repartint molta màgia i il·lusió. Un any més, Ses Majestats han estat molt puntuals i a les 16:30 h ja hi eren al port saludant el públic que els rebia entre somriures i aplaudiments. Unes 600.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han assistit a la cavalcada dels reis Melcior, Gaspar i Baltasar.

Tot seguit, els Reis Mags han protagonitzat la tradicional cavalcada i han repartit milers i milers de caramels al llarg del seu recorregut, marcat, això sí, per la puja. Ses Majestats han sortit des de l'avinguda Marqués de l'Argentera i han acabat a la Font Màgica de Montjuïc, passant pel passeig de Colom, l'avinguda del Paral·lel, la ronda de Sant Pau i el carrer Sepúlveda.

"Fer la millor Barcelona"

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha encetat el discurs donant la benvinguda als Reis Mags, destacant que enguany els hi han preparat la "cavalcada més bonica i espectacular de totes les cavalcades que es fan i es desfan" plena de colors, de música i d'alegria. També ha donat les gràcies a tots els treballadors "que fan possible la cavalcada".

El batlle els ha demanat una ciutat "més bonica, endreçada i on tots els nens i nenes puguin jugar a totes les places i carrers". També ha demanat una "ciutat més justa i acollidora on viure i créixer amb llibertat i igualtat" i, sobretot, ha demanat pau i tenir cura del planeta. En definitiva, els ha demanat la seva ajuda per a "fer la millor Barcelona".

Com a símbol d'hospitalitat i acolliment, els ha donat el pa i la sal en nom de tots els conciutadans i conciutadanes, i també els ha fet entrega de l'objecte sense el qual no podrien entrar a les cases dels barcelonins: les claus de la ciutat. Finalment, els ha donat les gràcies tant als Reis, com als patges i tots els nens que han assistit a la rebuda de Ses Majestats.

Tot just després, el Rei Melcior ha fet un discurs en nom dels tres Reis d’Orient i ha donat les gràcies a l'alcalde per les seves paraules. “Nens i nenes de Barcelona ja tornem a ser aquí, a una ciutat que estimem molt”, ha pronunciat. "Sabem que sou una ciutat que estima el mar i sabem que aquest any el celebrareu d'una manera molt especial", en referència a la Copa Amèrica de Vela. Un discurs molt marcat també pels desitjos de pau arran els conflictes bèl·lics que estan marcant l'escenari internacional, com la guerra a Ucraïna o Gaza.

Una cavalcada passada per aigua

Amb paraigües, impermeables i molt d’entusiasme. Així esperaven milers i milers de nens que els Reis d'Orient passessin amb els seus seguicis. Quan les carrosses dels Reis recorrien les primeres passes, la pluja ha estat intensa i els paraigües i plàstics també s’han fet presència entre el seguici reial, que ha continuat avançant amb entrega per correspondre a les nenes i els nens.

Ses Majestats, els patges, el carter reial, els seus centenars d'acompanyants, així com el carbó i les joguines, han avançat entre espectacles de música i il·luminació. Entre les novetats d'enguany, han destacat les noves carrosses dels reis Gaspar i Baltasar, l'ampliació de la il·luminació i el nou vestit de la patge Estel.

La cavalcada ha fet el mateix recorregut que l’any passat i no ha resseguit la Via Laietana, en obres. Després del passeig de Colom, la cavalcada s’ha dirigit a l’avinguda del Paral·lel; al carrer de Sepúlveda des del carrer Urgell i cap a l’avinguda Reina Maria Cristina. L'itinerari ha finalitzat a la Font Màgica de Montjuïc passades les nou del vespre.

Cavalcades cancel·lades per la pluja

La pluja ha obligat a cancel·lar les cavalcades de Reis de diversos municipis d'arreu de Catalunya, com a Cabrils, El Masnou, Moià, Dosrius i Seva. Els ajuntaments han traslladat la recepció de Ses Majestats a diferents equipaments coberts, per tal de poder mantenir bona part de la programació inicial.

La resta de capitals catalanes també han desfilat les seves tradicionals cavalcades. A Tarragona, els Reis d'Orient han arribat amb vaixell al barri del Serrallo i han trepitjat terra ferma amb la promesa de repartir il·lusió i caramels. A la ciutat de Lleida, Ses Majestats, com és tradició, han arribat en tren. Enguany, la cavalcada ha comptat amb 11 carrosses i la participació de 21 companyies i bandes de la capital del Segrià.

A Girona, els infants han visitat el Campament Reial del Camp de Mart, al Parc de la Devesa, i han saludat de primera mà a Ses Majestats. Enguany, la cavalcada ha hagut de canviar el recorregut per falta d'efectius policials. S'han repartit caramels i monedes de xocolata dels germans Roca.