Enlaces accesibilidad
Lèxic

Com es diu "tumbona" en català?

  • Tumbona és un mot castellà que ve del verb tumbar
  • L'hamaca és la xarxa que es col·loca enter dos arbres

Per
Com es diu "tumbona" en català?
La Shalana explica com es diu tumbona en català

Com s’en diu del seient plegable de lona amb les potes articulades en forma d’aspa per tal de regular-ne la inclinació? En català se’n diu gandula. Efectivament, tumbona és un mot castellà i ve del verb tumbar. En català també existeix el verb tombar, amb o, però no hem creat cap derivat per anomenar aquest seient, i no passa res! Cada llengua fa la seva evolució.

Però d’on ve gandula? Si mirem l’etimologia, us enamorareu d’aquest mot! Gandula ve del castellà gandul, i aquest de l’àrab ¿andûr: ‘jove de classe modesta, fatxenda, que cerca d’agradar a les dones, viu sense treballar i agafa fàcilment les armes’.

Es pot dir amb tranquil·litat que gràcies a les persones gandules, als mantes, existeixen les gandules! El gandul reposa sobre la gandula. I quina diferència hi ha entre una gandula i una hamaca? L’hamaca és aquella xarxa que, suspesa horitzontalment pels seus dos extrems en dos arbres, estaques, etc., serveix com a llit o gronxador. Ve del taíno hamaca i significa ‘arbre’. Les primeres hamaques s’elaboraven amb l’escorça de l’arbre d’Hamack.

Per més curiositats sobre la llengua catalana recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.