Enlaces accesibilidad
Salut

Per què ploren els nadons? Ara es pot interpretar gràcies a un algoritme

  • Es tracta d'un estudi de l'Hospital Clínic a 38 nadons que identifica cinc causes de plors
  • Creen un software amb IA que s'instal·la al vigilanadons i desvela el que significa

Per
Els primers mesos un nadó pot plorar de mitjana entre una hora i mitja i tres al dia
Els primers mesos un nadó pot plorar de mitjana entre una hora i mitja i tres al dia

Els nadons quan ploren, no només segueixen patrons acústics, sinó també neurofisiològics i de comportament, segons si el plor està motivat per la gana, el son, els gasos, l'estrès o la irritabilitat. Així l'ha determinat un estudi de l'Hospital Clínic i de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), a 38 nens, per investigar sobre la complexitat del procés comunicatiu del nounat.

Per conèixer les causes, l'estudi els ha permès crear un algoritme que interpreta de forma automàtica el perquè del plor. Aquest programari, desenvolupat amb intel·ligència artificial, s'introdueix en un dispositiu vigilanadons, que indica el tipus de plor.

Un estudi desvela el significat dels plors dels nadons

Conscients que els nounats es comuniquen amb el plor, i que en els primers mesos pot plorar de mitjana entre una hora i mitja i tres al dia per diferents raons què els pares de vegades no saben identificar. Per aquest motiu, l'algoritme, desenvolupat amb l'empresa emergent Zoundream, recull la informació dels moviments:

Característiques dels plors

  • Gana: constant, rítmic, de curta durada, intens i sorollós.
  • Angoixa: té poques pauses, erràtic i agut.
  • Gasos: té poques pauses, erràtic i més ronc.
  • Son: de llarga durada, crits prolongats, monòtons amb una melodia decadent.
  • Demanda d'atenció: semblant al de la son, sembla més un lament i la interpretació depèn molt del context en què es presenta.

Primeres setmanes dels nadons

L'objectiu és aconseguir que millori la relació entre les famílies, sobretot en les primeres setmanes del nen a casa. Ana Laguna, cofundadora i científica de dades de Zoundream, explica la raó de cuidar els vincles: "si els pares responen de manera correcta al missatge, el vincle afectiu es veu reforçat i el nadó es desenvolupa correctament".

Un estudi del Clínic identifica perquè ploren els nadons i crea un algoritme que l'interpreta

El proper pas és aplicar aquesta investigació a nadons prematurs i amb patologies per saber si el plor pot ser un biomarcador que pugui ajudar a preveure des de les primeres setmanes de vida si el nen té un risc neurològic més.