Enlaces accesibilidad
Jardineria

Com fer lactobacils, el preparat de bacteris làctics típic de l'agricultura coreana?

  • Descobreix com preparar lactobacils per combatre, de manera natural, els fongs a les plantes
  • Només necessitaràs tres ingredients per fer aquest sèrum de bacteris làctics: arròs, aigua i llet

Per

Va de Verd - Fer lactobacils

Sabies que un preparat de lactobacils poder ser una bona solució per combatre els fongs de les plantes? L'expert en horta de 'La Tanina', Alan Yavel, explica al programa 'Va de Verd' com fer un cultiu de bacteris làctics, essencial en l'agricultura coreana.

Els lactobacils no només són un preventiu contra els fongs sinó també contra els bacteris patògens i també serveixen per compostar. A més, pots fer servir el preparat fora de l'horta per eliminar la pudor de les canonades quan plou o del cubell de la brossa.

Pas a pas per preparar lactobacils

1. Per fer aquest preparat només necessites tres ingredients: arròs, aigua i llet.

Ingredients lactobacils: arròs, aigua i llet

Arròs, aigua i llet, ingredients per fer lactobacils RTVE Catalunya

2. Les mesures les has de fer a ull, no necessites mesurar, però a la imatge superior pots fer-te una idea de les proporcions. Fica una quantitat d'arròs en un recipient, afegeix aigua i remena. Veuràs que el líquid es posa de color blanc pel midó.

3. Has de colar l'aigua i separar l'arròs. Només interessa tenir el líquid amb el midó.

4. Tapa el recipient amb un paper de cuina i deixa'l reposar durant tres a cinc dies en un lloc fosc perquè els bacteris làctics es multipliquin.

5. Sabràs que hauràs de continuar amb el següent pas quan oloris el preparat i tingui aroma a iogurt. Això vol dir que els bacteris làctics s'han multiplicat. Hauràs de traspassar tres dits del líquid en un altre pot i afegir-ne llet, tres quartes parts de la capacitat del recipient.

6. Torna a tapar el pot amb un paper transpirable i guarda'l en un lloc on no doni llum entre cinc i set dies.

7. Després d'aquest període de temps, veuràs que hi haurà un sèrum separat d'unes parts més sòlides que són com una espècie de formatge. Hauràs de separar el líquid amb un colador. Ja tindràs el preparat final de lactobacils! El pots ficar en un recipient polvoritzador per tal de poder aplicar-lo millor per les plantes.

Pot amb sèrum de llet i parts sòlides

Pot amb sèrum de llet i parts sòlides RTVE Catalunya