Enlaces accesibilidad
Primer debat

La llei d'amnistia enceta la tramitació al Congrés

  • La normativa entrarà previsiblement en vigor a la primavera després del seu pas pel Senat
  • La llei d'amnistia es tramitarà per via d'urgència per retallar terminis

Por
La llei d'amnistia es debat al Congrés
La llei d'amnistia es debat al Congrés

La llei d'amnistia enceta la tramitació al Congrés amb el primer debat de la proposició de llei registrada pel PSOE. Tant el grup socialista com els seus partits que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez han demanat que es tramiti per la via d'urgència, la qual cosa retallarà tots els terminis a la meitat. A banda, la proposició serà tramitada previsiblement a la Comissió de Justícia i no a la Constitucional.

Un debat agre

El Congrés també decideix aquest dimarts la creació de les tres comissions d'investigació que els socialistes van acceptar a canvi del vot d'ERC i Junts per aconseguir la majoria en la Mesa de la Cambra. Després de les successives mobilitzacions i la polarització dels discursos, en l'hemicicle s'esperava un debat més agre del que finalment ha estat.

Per part dels socialistes, l'encarregat de defensar-la davant del ple és el portaveu del grup, Patxi López, qui ha defensat que pel PSOE l'amnistia "és excepcional però no inconstitucional". La rèplica per part del PP ha estat protagonitzada per Alberto Núñez Feijóo, que considera que "no és ni justa ni constitucional" i la seva tramitació suposa el moment "més trist" des del 23F al Congrés.

La posició d'ERC i Junts

Des d'Esquerra Republicana, no confirmen si presentaran esmenes durant la tramitació. No tanquen la porta, però si les presenten serà sabent que tenen el suport perquè tirin endavant. El portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, ha assegurat que "és una solució política que salda un deute amb Catalunya" i ha insistit en l'aposta pel referèndum.

Des de Junts, Josep Maria Cervera, ha assegurat que la llei d'amnistia "no va de perdó ni de convivència" sinó de "fer justícia" i ha reiterat que la seva tramitació suposa "el reconeixement de l'error de judicialitzar el conflicte polític".

Primer termini d'esmenes

Una vegada el PSOE i els seus socis donin via lliure a la llei per a continuar el seu camí parlamentari, la Mesa del Congrés obrirà un primer termini per a la presentació d'esmenes. Els partidaris de l'amnistia tenen la possibilitat de sol·licitar que la proposició es tramiti per lectura única (amb el debat de les esmenes de totalitat i parcials en un només debat en el Ple sense passar per ponència ni comissió). De moment, aquesta opció, que permetria deixar la norma aprovada en el Congrés abans de Cap d'Any, no sembla estar sobre la taula.

Si finalment no se sol·licita aquesta tramitació exprés, els grups compten que el Congrés habiliti el mes de gener perquè la norma pugui discutir-se en ponència i comissió.

El Govern demana a la Moncloa que "es posi les piles"

Després al Senat

Després quedarà el tràmit al Senat, on el PP té majoria absoluta i està decidit a dilatar els terminis fins al topall de dos mesos que fixa la Constitució. D'aquí tornarà a la Cambra Baixa per a la seva aprovació definitiva i entrada en vigor, previsiblement a la primavera.

De moment, la Mesa del Senat ha acordat sol·licitar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) un informe sobre la llei d'amnistia, tot i que aquesta llei encara no es tramita a la cambra alta. L'òrgan de govern de la cambra alta accedeix a la petició de Vox, que busca aturar la tramitació de la norma.