Enlaces accesibilidad
L'únic goril·la blanc del món

20 anys de la mort de Floquet de Neu, un barceloní molt recordat

  • Floquet de Neu va morir de càncer ara fa 20 anys, sent un dels ciutadans més famosos de Barcelona i conegut de tota la canalla
  • Els reportatges de l'Arxiu de TVE Catalunya i les notícies de L'Informatiu ens acosten a la realitat que va viure

Per
Floquet de Neu és l'únic goril·la albí conegut fins ara, i cap els seus fills no va heretar aquesta caractersítica
Floquet de Neu és l'únic goril·la albí conegut fins ara, i cap els seus fills no va heretar aquesta caractersítica

Floquet de Neu es va posar malalt l'any 2001: va contraure un càncer de pell que va arribar a ser ben visible prop del seu pit. El temps va anar passant i els cuidadors ja sabien que el final seria dolorós i agònic. Per això, van decidir fer-li l'eutanàsia. Així, el 2003 va morir l'únic goril·la blanc conegut. La seva mort, ara fa just 20 anys, va ser tan mediàtica com la seva arribada a Barcelona, i com tota la seva vida. Perquè va ser un dels barcelonins més visitats de la ciutat.

La mort i malaltia de Floquet

Un cop mort, es va pensar què fer amb el seu cos: exposar-lo, clonar-lo...? El periodista Xavier Cusell va dirigir un reportatge en què va entrevistar tots els implicats que van prendre les decisions en aquell moment.

De Jordi Sabater Pi se'n diu que va ser-ne el descobridor, però en realitat va ser qui el va fer arribar a Barcelona. Primer li van demanar que el cuidés, però el va veure en tal mal estat que va pensar que el petit goril·la no sobreviuria. El van dur a casa d'una família benestant, que se'n va fer càrrec. I quan Sabater Pi va comunicar al Zoo de Barcelona que podria viure-hi, li van contestar que 'millor un grup de goril·les blancs', que amb un de sol no feien.

Sabater Pi reia en explicar aquesta anècdota i pensar que en gairebé 40 anys de vida i de tenir un bon nombre de fills i nets, mai no es va aconseguir cap descendent blanc com ell. El primatòleg català va ser una eminència en el seu camp i va fer una descoberta molt important: que els ximpanzés es fabriquen els seus propis estris per al dia a dia. Home humil i sense pretensions, va estudiar tota la seva vida el comportament dels animals.

La causa de l'albinisme de Floquet

I si és tan estrany que un goril·la sigui blanc, com és que Floquet ho va ser? La causa es va descobrir no fa pas gaire, i és que els seus pares eren família. La consanguinitat també explica la malaltia que el va dur a la mort.

Floquet de Neu era blanc perquè els seus pares eren família

Floquet de Neu va viure 39 anys, uns 14 anys més del que solen viure els goril·les. La instal·lació on vivia era de visita obligada per a tots els nens i nens dels col·legis i escoles de Catalunya. Els fotògrafs més prestigiosos l'han fotografiat, com Oriol Maspons, que ens va explicar la història del goril·la albí al Zoo de Barcelona estant.

De Floquet se n'han rodat pel·lícules, se n'han escrit biografies, llibres i sobretot articles de premsa. Enguany tothom recorda aquest veí emblemàtic, irrepetible, en l'aniversari de la seva mort.