Enlaces accesibilidad
Cine

David Trueba presenta la pel·lícula 'Saben aquell' sobre l'Eugenio

  • El director de cinema ens presenta una comèdia sobre els primers anys de carrera de l'humorista català
  • L'actor David Verdaguer és l'encarregat d'encarnar Eugenio, amb l'objectiu d'interpretar i no d'imitar

Per
Cafè d'idees - David Trueba presenta la pel·lícula 'Saben aquell' sobre Eugenio

David Trueba ens presenta la pel·lícula Saben aquell, una comèdia sobre els primers anys de carrera de l'humorista català Eugenio, que s'estrena oficialment l'1 de novembre. El director cinematogràfic desgrana el fons d'aquest film sobre l'humorista, encarnat per l'actor català David Verdaguer, que parla també de la relació amb la Conchita, que interpreta Carolina Yuste.

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, celebra haver omplert en l'estrena d'ahir dilluns als cinemes Aribau de Barcelona. Destaca que molts van veure la pel·lícula sobre l'humorista amb "alegria i satisfacció", però especialment amb sorpresa: "Molta gent esperava una pel·lícula més artificial o basada en l'humor d'Eugenio, i es troba una pel·lícula més humana, amb moltes capes", defensa el cineasta.

També hi apareix la personalitat de la Conchita, la primera dona de l'Eugenio i "una gran desconeguda". Era una cantant que va conèixer quan estava a punt de casar-se amb una altra dona, fins que es va topar amb ella pel carrer. "Era la llum, era l'alegria, era la transparència. Ell era el contrari, era una persona fosca, tímida, que havia tingut una relació molt tirana amb el seu pare", ha destacat.

Trueba revela que li van proposar fer el film i primer va dir que no, ja que no li agraden els biopics, però després van insistir en com ho faria ell. Explica que va investigar la vida i els llibres del seu fill, fins que ho va trobar interessant. "És una persona que no està allunya de les coses que un director de cinema o un escriptor fa a la vida, que és donar una miqueta d'espai per a la felicitat de la gent, la reflexió intima de la gent. Què fem? Quina és la utilitat de la nostra feina?", ha reflexionat. "Per què sinó, què?", s'ha preguntat retòricament. "La fabulació fa la vida més rica", ha afegit.

Assegura que no ha volgut obviar expressament la part fosca del personatge, però detalla que només volia fer un fragment de la vida, el que considera "essencial". "No m'agraden les obvietats. Els vicis, la decrepitud, l'autodestrucció és molt similar en les persones. Però, i la construcció", ha reflexionat.

El film també reflecteix la inseguretat i el patiment de l'Eugenio. "És veritat que era un accident, la seva carrera és un accident complet", ha dit el director. I és que l'humorista mai havia pensat que arribaria a ser "un artista de l'humor". D'altra banda, Trueba veu que molts joves no coneguin la figura d'Eugenio com "una cosa del temps actual" que la gent està "molt poc integrada al passat". "És una cosa molt rara. Nosaltres estàvem molt interessats amb el passat", ha destacat, davant del present que és "aclaparador".

David Verdaguer i Carolina Yuste

L'actor David Verdaguer és qui fa d'Eugenio al film, amb l'encàrrec de fer una interpretació i no una imitació. "La imitació dura un minut. La interpretació necessita l'expansió de dues hores", ha dit Trueba, destacant que això pot diferenciar una bona pel·lícula d'una que no ho és.

Pel que fa a la Carolina Yuste, destaca el català que parla i la musicalitat amb la qual el parla. Trueba ha explicat que li va escriure els diàlegs amb la "facilitat" d'ell ser una persona que no s'ha educat en català. "A vegades jo li deia: 'No pronunciïs tan bé, fem les coses més naturals'", ha admès sobre una actriu que es va preparar molt per parlar l'idioma.

El seu vincle familiar

El cineasta també ha establert una relació entre el cas de la Conchita i el de la seva mare. Tot i ser de generacions diferents, "feien una translació de la seva felicitat i realització personal a través de les persones que estaven", tant els fills com els marits. "Mai amb la rancúnia avui tan massiva", ha dit.

Trueba també explica que els seus pares eren persones "sense estudis", però "amb molta sensibilitat", de la "cultura d'essència", uns emigrants "trencats per la guerra". I revela que el seu pare amb 31 anys va començar la relació amb la seva mare quan en tenia 15: "La meva mare ha dit que era un error. Quan eren grans, cadascú va fer la seva vida".