Enlaces accesibilidad
Va morir fa 20 anys

Recordem Manolo Vázquez Montalban, amb una entrevista inèdita

  • Recordem Manolo Vázquez Montalban amb una entrevista inèdita en què explica com veia la vida, el mateix any del seu traspàs
  • Nascut al Raval quan se'n deia 'barri xino', va ser un escriptor que mai va deixar d'observador de la realitat i també la descrivia a les seves novel·les

Per
Arxiu TVE Catalunya - Perfils catalans - Manuel Vázquez Montalbán: la fe de l'escèptic

Manuel Vázquez Montalbán, mort fa 20 anys, va concedir, el mateix any del seu traspàs, una entrevista que mai no s'ha emès a televisió. Titulada 'La fe de l'escèptic', la podeu veure damunt d'aquestes línies. Es tracta d'una conversa biogràfica de l'escriptor nascut a Barcelona el 1939, exquisit gurmet, dramaturg i novel·lista, que es va fer famós amb el personatge del detectiu Pepe Carvalho.

Una explicació, inèdita, de gairebé tot Vázquez Montalbán

L'entrevista de la sèrie Perfils catalans, que per primer cop es pot veure, i a RTVE Play, va oferir a l'escriptor la possibilitat de donar la seva opinió i visió d'aspectes de la seva vida i del seu entorn. Així, Vázquez Montalbán parla de la Transició espanyola, i es queixa que la gent sembla que hagi oblidat tot el que es va patir durant el franquisme, la tortura i la clandestinitat.

Compara la fi del feixisme a Alemanya o Itàlia amb l'evolució del d'Espanya. I parla també de 'dictadura dels mitjans de comunicació'. Respecte a l'autonomisme, opina que pel que més ha servit és perquè cada zona recuperi la cuina pròpia i en publiqui una guia. També es felicita perquè s'ha descobert què era cuina espanyola o catalana, plenes de matisos i sabors.

De Barcelona, tant present a la seva obra, diu que el model de ciutat no té en compte que hi cal habitatge social, i que els barcelonins, com que la ciutat és capital d'un país sense estat, se senten 'fills de mare vídua'. Destaca que hi ha moltíssima literatura sobre Barcelona, que és, en una referència gastronòmica, 'com el fumet'.

La sèrie de Carvalho, el detectiu gallec, culte i complex

La sèrie de Pepe Carvalho està completa RTVE Play. play. Pepe Carvalho, investigador privat d'origen gallec, antic militant comunista i agent de la CIA, viu a Barcelona i sempre que poc, gaudeix d'un bon àpat i de les dones. És culte i en moltes ocasions contradictori, dues qualitats que han fet de les novel·les del personatge un èxit de vendes.

L'arxiu de TVE és ple de reportatges i entrevistes de Vázquez Montalbán. No podem passar per alt els programes de cuina on va prendre part, per exemple, a Con las manos en la masa, el programa d'Elena Santonja en el que ens va deixar dues receptes delicioses: Conill al romesco i Bacallà a la mel.

'Periodista, escriptor, humorista, crític, gastrònom i culer. Així es definia Vázquez Montalbán (1939-2003). Va néixer al Raval barceloní, el que llavors s'anomenava el 'barri xino', i no va conèixer el seu pare fins als cinc anys, quan va poder sortir de presó on estava tancat per motius polítics'. Aquesta és l'encertada presentació que de l'escriptor va fer el programa de llibres Página Dos.

Manolo Vázquez Montalbán ens va deixar molt jove, als 64 anys, quan hauria pogut crear encara moltes més novel·les, amb la seva imaginació desbordant. L'escriptor va morir d'un atac de cor a l'aeroport de Bangkok, a Tailàndia, quan feia escala tornant d'Austràlia, el 17 d'octubre del 2003. Va rebre la Creu de Sant Jordi, a més de molts premis literaris, i els seus arxius són dipositats a la Biblioteca de Catalunya.