Enlaces accesibilidad
Gastronomia

El caviar que cau de l'arbre

  • El caviar cítric s'ha posat de moda a les cuines dels xefs més innovadors
  • El preu d'aquesta fruita pot arribar a costar 90€ el quilo
  • Recupera tot el contingut del programa a RTVE Play Catalunya

Per
Va de Verd - Caviar cítric

La cuina gurmet sempre està buscant nous sabors i textures per als paladars més exigents, i des de fa uns anys s'ha fixat en un cítric poc conegut, el caviar cítric, també conegut com a "dit de llima" provinent de les selves subtropicals d'Austràlia. El fruit es podria confondre amb una llima d'entre 4 i 6 centímetres si no fos per la seva forma allargada. A l'interior, es desgrana en unes boletes gelatinoses, d'aquí que se'l compari amb el caviar, de sabor àcid i refrescant. Segons la varietat, poden ser blanques, verdes, grogues o fins i tot marronoses, rosades i morades.

 RTVE Catalunya

Pel que fa a la planta, la podem cultivar com qualsevol altre cítric, en test (o torreta) o directament a terra, però, això sí, parant especial atenció al reg i a l'adob que, des de Fitoralia, ens recomanen que sigui cada quinze dies. Hem de situar-la a ple sol, i millor si la ubiquem al sud de la finca. Si ho fem així no ha d'haver-hi problema en recollir a la tardor una bona quantitat de fruits.

 RTVE Catalunya

Com qualsevol altre cítric, el fruit és ric en vitamines C, A i B6, polifenols i potassi. En l'àmbit nutricional aporta fins a 56 kilocalories per cada cent grams i pel que fa al seu gust, sempre és intens, però la seva acidesa va de més a menys segons la varietat. Els xefs l'utilitzen per maridar productes del mar i com a complement d'amanides, canapès i sushi. També hi ha qui el fa servir per crear còctels. Pel que fa al preu, un kg d'aquestes exquisides boletes pot voltar els 80 i 90 euros. No és d'estranyar que se'l consideri un producte de luxe.