Enlaces accesibilidad
Sobtat canvi de temps

Poc o molt, la pluja arribarà a tot arreu

  • Al Pirineu, Prepirineu i comarques del nord-est s'acumularan entre 20 i 50 litres per metre quadrat fins dilluns
  • Al Pla de Lleida i al Camp de Tarragaona és on s'espera menys pluja, entre 1 i 10 litres

Per
Precipitació acumulada (mm) durant els pròxims 3 dies

La calor d’aquests darrers dies tocarà sostre entre avui i demà. Després, coincidint amb un cap de setmana de tres dies, tindrem un canvi de temps que ens portarà l'episodi de precipitacions més important del que portem de primavera i dels últims mesos.

Darrer dia de monotonia

Aquest divendres ha arrencat amb molta calma i bonança. I és que les temperatures mínimes s’han mantingut entre els 13 i els 17 ºC a bona part del territori. Valors matinals molt suaus que han anat acompanyats d’algunes boirines i, sobretot, d’una sortida de sol tenyida, també, de colors molt càlids. La resta del matí aquestes tonalitats rogenques s’han convertit en un cel emblanquinat de núvols alts i mitjans.

La calor d'estiu toca sostre

La calorada impròpia de finals d’abril va associada a aquesta massa càlida africana. Ara bé, l'arribada d'un front a Catalunya, dissabte a la tarda, aportarà una massa d’aire fred en altura. La combinació de tot plegat desencadenarà un canvi de temps sobtat i també la retirada d'aquest aire tant càlid. Però de moment aquesta tarda serà calorosa, sobretot a l’interior on els termòmetres s’enfilaran fins als 28-32 ºC. A la costa, la marinada els frenarà per sota dels 24 ºC. Dissabte pujaran una mica més i a l’interior s’arribarà als 35 ºC. Valors més de 10 graus superiors a la mitjana climàtica. Entre diumenge i dilluns la calor afluixarà i lentament les temperatures es normalitzaran a bona part del territori. Les nits i matinades es mantindran molt suaus, amb temperatures que rondaran entre els 13 i els 17 ºC.

Cap de setmana de forts xàfecs i tempestes

Pel que fa al cel: aquesta tarda els núvols alts i mitjans es faran més abundants i quedarà un cel blanquinós i lleganyós a tot arreu. Demà, matí de sol i núvols prims... tarda moguda, amb el creixement de nuvolades acompanyades de ruixats, tempestes, calamarsades i fortes ventades al Pirineu, Prepirineu, Ponent i Terres de l’Ebre. De nit i matinada aquestes precipitacions s’estendran arreu del territori i localment les tempestes poden ser rabioses. Diumenge, tindrem un cel variable: amb nuvolades, ruixats i tempestes preferentment a les comarques pirinenques, Catalunya Central i comarques del NE, i amb més sol a Ponent i a l’Ebre però amb vent de Mestral moderat a fort.

Primer de maig d'ulleres de sol i ruixats al nord

Dilluns tindrem més estones de sol però un temps encara insegur al Pirineu i comarques del NE amb nuvolades que deixaran ruixats i alguna tempesta. Les precipitacions d'aquests tres dies regaran bona part del territori i en algunes comarques poden acumular quantitats superiors als 50 litres. Tal i com estem, això és una molt bona notícia.