Enlaces accesibilidad
Mesures

Catalunya entra en situació d'excepcionalitat per sequera: més restriccions d'aigua al Ter-Llobregat

Per
El pantà de Sau es troba al 15% de la capacitat
El pantà de Sau es troba al 15% de la capacitat

Les pluges i nevades dels darrers dies no han estat suficients per revertir la sequera que pateix Catalunya. La situació dels embassaments s'agreuja cada setmana: els de les conques internes es troben al 27% de capacitat, mentre que fa un any n'estaven al doble. Aquesta situació ha portat a la Generalitat a endurir les restriccions que ja s'aplicaven als municipis del Ter-Llobregat i Fluvià Muga.

Aquest dimarts entren en vigor les mesures que la Generalitat va anunciar fa una setmana "per afrontar l'excepcional situació de sequera en què es troba el país des de fa més de dos anys", segons ha dit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Unes restriccions que, segons ha afirmat, tindran un impacte directe en el dia a dia de la població, tot i que ha garantit que el subministrament a la llar no es veurà afectat.

Més restriccions d'aigua en el sistema Ter-Llobregat

La mesura anunciada per la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, implica endurir les restriccions d'aigua per ús agrícola i industrial en el sistema Ter-Llobregat i l'aqüífer Fluvià-Muga. Això suposa que 224 municipis entraran en fase d'excepcionalitat hídrica, cosa que afectarà un total de 6 milions d'habitants. Això sí, Plaja ha assegurat que, de moment, l'aigua de boca està garantida.

Segons Jordà, no ens trobàvem en una situació de sequera així des de 1905. La consellera ha defensat que el Govern actua "de manera contundent i planificada" per a fer front a una sequera de 29 mesos, 11 mesos més que la de 2008, la més greu a Catalunya fins al present. La fase d'excepcionalitat és el nivell 4 sobre 5 i inclou una sèrie de restriccions:

  • Es redueix un 40% l'aigua per a usos agrícoles
  • Reducció del 15% per a usos industrials
  • Es prohibeix el reg de zones verdes
  • No es pot netejar els carrers amb aigua potable
Els embassaments de les conques internes, al 27%

A més, Jordà ha confirmat també que s'incrementarà el volum d'aigua transvasat del pantà de Sau al de Susqueda, per a evitar que comenci a degradar-se pel baix nivell que presenta actualment, a un 15% de la seva capacitat.

La CHE preveu restriccions d'aigua

Pel mateix motiu, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) preveu restriccions a l'ús de l'aigua en la campanya del regadiu, però també altres usos no econòmics o no agraris com l'hidroelèctric. La situació de la conca de l'Ebre a Catalunya és la que té les "pitjors perspectives", segons la presidenta de l'organisme, Maria Dolores Pascual.

En aquest sentit, ha apuntat que el mes de març serà "determinant" per prendre decisions si no hi ha un canvi de tendència, però en qualsevol cas, ha dit que la campanya serà difícil. De fet, el regadiu ja aplica restriccions al canal d'Aragó i Catalunya i a l'Urgell s'ha plantat més cultiu de secà.