Enlaces accesibilidad
Bloqueig anticiclònic escandinau

Fred habitual a Catalunya i temperatures anormalment altes a l'Àrtic

  • El desembre començarà amb un potent anticicló al nord d'Europa on s'assoliran temperatures altes per l'època
  • El bloqueig anticiclònic escandinau comportarà l'arribada de borrasques i més fred a Catalunya

Per

Anomalia de temperatura a l'Àrtic en ºC (RTVE)

El novembre s'acomiada amb dinamisme atmosfèric. La setmana ha començat amb el pas d'un sistema frontal i la formació d'una borrasca al voltant de les Balears. Tot plegat durarà ben poc, però darrera del front d'aquest dilluns s'enfortirà l'entrada de vent del nord i també l'arribada d'aire fred en altura.

 Situació sinòptica a finals de setmana amb la temperatura a 850 hpa (RTVE)

La fredorada, força habitual, de les pròximes hores i el moviment meteorològic seran la tendència de bona part d'aquesta setmana. Per què? La causa d'aquest temps canviant l'hem d'anar a buscar en els centres d'acció, és a dir, en els anticiclons i en les borrasques.

L'anticicló que ens ha afectat durant el cap de setmana, se situarà sobre Escandinàvia i, així, s'encarregarà de bloquejar el pas de borrasques atlàntiques per latituds més elevades. Per tant, aquestes es veuran obligades a baixar de latitud i, com a resultat, a circular per damunt de casa nostra, coincidint amb la setmana del Pont de desembre.

 Anomalia de temperatura a Europa en ºC a finals de setmana (RTVE)

La configuració sinòptica de l'atmosfera per finals d'aquesta setmana afavorirà la canalització d'una massa d'aire fred d'origen continental als països del centre d'Europa. Aquesta fredorada es notarà sobretot als Països Baixos, Alemanya, Polònia, Bielorússia o a Lituània, Letònia a l'oest de Rússia, on es viuran temperatures fins a 6 graus inferiors als habituals. A Catalunya, i en el conjunt de la península, la fredorada serà més discreta, però el desembre començarà amb un ambient hivernal.

El fred intens que es viurà en molts indrets d'Europa contrastarà amb l'anomalia positiva que tindran a l'Àrtic degut a la situació de bloqueig anticiclònic que persistirà durant els primers dies del mes de desembre.

 Anomalia de temperatura a l'Àrtic en ºC (RTVE)