Enlaces accesibilidad
Plagues

Aquest sabó deixa les plantes ben netes... de plagues!

  • El youtuber Álvaro García ens prepara un potent insecticida a base de sabó potàssic
  • Actua contra el pugó, la mosca blanca, la cotxinilla, els trips o l'aranya vermella
  • Recupera tot el contingut del programa VA DE VERD a RTVE Play Catalunya

Per
Va de verd - Aquest sabó deixa les plantes ben netes... de plagues!

Segur que no se t’havia acudit que el sabó també pot deixar les teves plantes com una patena, lliures d’insectes i de plagues. Bé, no serveix qualsevol detergent, ni de bon tros. L’Álvaro García, del canal de Youtube “TU HUERTO PASO A PASO”, ens explica com preparar un potent pesticida natural a base de sabó potàssic.

El sabó potàssic, també conegut com a potassa, és un efectiu insecticida natural que s’utilitza per mantenir a ratlla la proliferació de plagues com la del pugó. Està compost d’aigua, greixos vegetals i hidròxid de potassi. No és tòxic, per tant, és apte per a cultius d'agricultura ecològica. No penetra a la fulla de les plantes, i es degrada ràpidament.

La potassa és efectiva per eliminar i combatre les plagues més habituals als nostres horts o jardins (la del pugó, la mosca blanca, la cotxinilla, els trips o l'aranya vermella). Aquest insecticida ecològic actua per contacte sobre insectes de cos tou que respiren per la pell, estova la seva protecció superficial i els produeix asfíxia.

El youtuber Álvaro García, del canal “TU HUERTO PASO A PASO”, ens explica com preparar-lo. Tan sols hem de barrejar 25 g de sabó per cada litre d'aigua. Per dissoldre'l fàcilment, podem escalfar l'aigua sense que arribi a bullir. Amb una cullera de cuina, batedora o pal remenem fins que el sabó quedi dissolt completament.

És més efectiu aplicar-ho amb polvoritzador i incidir sobre la zona on estigui concentrat l'insecte. Aplica'l a les hores de la sortida o la posta de sol, i procura fer-ho un dia que no hi hagi vent ni pluja perquè no es perdi producte. Repeteix-ho cada cinc dies fins que eliminis la plaga. Un darrer consell? No oblidis revisar especialment el dors de les fulles de la planta.

Un gran avantatge d’aquest plaguicida casolà és que és innocu amb altres insectes beneficiosos, com les abelles. A més té un efecte molt interessant sobre les fulles, perquè en neteja les restes de melassa produïdes per plagues com el pugó, que poden provocar l’aparició de malalties per a la planta.