Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies 8 de novembre de 2022 a Catalunya | Tornada a la normalitat al polígon de Constantí a Tarragona

  • La comissió d’investigació del Parlament Europeu confirma l'espionatge a 65 independentistes catalans

Més de 300 nenes i adolescents han passat en un any per la Unitat d'Atenció a la Violència de Vall d'Hebron

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Un camió de Bombers al polígon industrial de Constantí
Un camió de Bombers al polígon industrial de Constantí

L'actualitat d'aquest dimarts passa per l'aixecament del confinament al polígon de Constantí on aquest dilluns un incendi en una fàbrica de sofre va obligar a activar el pla de fuites en fase d'emergència. Preocupava la columna de fum negra i la seva toxicitat.

Mentrestant, en clau política el Govern ha celebrat el "toc d'atenció" de l'Eurocambra a l'executiu espanyol pel CatalanGate. L'esborrany de l'informe de la Comissió d'Investigació del Parlament Europeu sobre l'ús de Pegasus adverteix que "no és possible establir" la suposada amenaça en la seguretat nacional que argumenta el govern espanyol per justificar-lo.

CCOO ha rebutjat la vaga de transportistes convocada per la Plataforma Minoritària En Defensa del Sector del Transport per la setmana vinent. Considera que l'aturada és "legítima però desproporcionada" perquè protesta contra mesures que "només" fa dos mesos que estan en vigor.

Més de 300 nenes i adolescents han passat en un any per la Unitat d'Atenció a la Violència de Vall d'Hebron. La majoria per agressions sexuals. Un de cada 3 agressors en aquests casos, era menor d'edat. L'hospital alerta: manca educació afectiva-sexual a casa i a l'escola.

RESUM NOTÍCIES AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:34

    Barcelona començarà a aplicar les restriccions definitives de trànsit de les superilles de l'Eixample el 18 de novembre

    A partir del 18 de novembre entraran en vigor les restriccions definitives de mobilitat de les obres de la Superilla de l’Eixample. Ho ha anunciat el gerent de Mobilitat i Infraestructures de l’Ajuntament de Barcelona, Manuel Valdés López, que ha indicat que el principal canvi es donarà al carrer Consell de Cent que deixarà de ser una via de connectivitat per travessar de punta a punta l’Eixample. Alhora, Girona, Rocafort i Comte Borrell i les noves places també veuran interrompuda la seva continuïtat. Només podran seguir en línia recta les bicicletes, patinets i vehicles d'emergències. Gràcies a la supressió d'un carril i a les obres actuals, els 16.000 vehicles que circulaven per Consell de Cent s'han reduït fins a 7.500.

  • 18:29

    La Guàrdia Urbana estrena una nova comissaria al barri del Raval, a Ciutat Vella

    La Guàrdia Urbana de Barcelona estrena una nova comissaria al barri del Raval, a Ciutat Vella. L'Ajuntament ha invertit més d'1,2 milions d'euros en reformar l'edifici, de 2.300 m2 distribuïts en cinc plantes més planta baixa i soterrani. Les noves instal·lacions acolliran els 437 agents destinats a Ciutat Vella, que en els pròxims 15 dies faran la mudança de l'edifici de la Rambla, que mantindrà usos policials. Així, la Guàrdia Urbana compta, des d'ara, amb tres comissaries al districte central de la ciutat: al carrer Tàpies, a la Rambla, i al Passeig Joan de Borbó compartida amb els Mossos d'Esquadra.

     

  • 18:02

    Les patronals de l'automoció reclamen relaxar la normativa mediambiental

    Les restriccions mediambientals són la causa de la davallada en la venda de cotxes segons el sector de l'automoció, que reclamen relaxar la normativa. La patronal dels concessionaris, Faconauto, alerta que Catalunya tancarà l'any amb una reducció de les matriculacions del 7% i un mercat que en només tres anys s'ha enfonsat més del 60%, amb 103 mil vehicles nous venuts a Catalunya i 820 mil a tot l'Estat.

    Davant d'aquests escenaris les dues principals patronals del sector, Fecavem i Faconauto, reclamen relaxar la normativa que, afirmen, va contra el motor de combustió, com l'impost del CO2 que només s'aplica a Catalunya i que afecta directament un mercat cada cop més reduit, segons el president dels concessionaris, Gerardo Perez

  • 17:42

    Educació incorporarà l’Escola Sant Felip Neri de Barcelona a la xarxa de centres públics 

    El Departament d’Educació incorporarà a partir del proper curs 2023-2024 l’Escola Felip Neri de Barcelona a la xarxa de centres públics. L’equipament, situat al districte de Ciutat Vella, s’ubica en unes instal·lacions que són propietat de la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri. L’escola disposa d’una única línia amb 331 alumnes matriculats aquest curs, que inclou les etapes de segon cicle educació infantil (66 alumnes), primària (147) i secundària (118). 

  • 17:25

    La rivalitat entre els Reis Mags i Santa Claus a la comèdia 'Reyes contra Santa'

    Després de passar pel Festival de Cinema de Sevilla amb gran èxit, aquest 18 de novembre arriba a les sales de cinema la pel·lícula nadalenca 'Reyes contra Santa'. Una divertida comèdia familiar, dirigida per Paco Caballero, que compta amb la participació d'RTVE

    Karra Elejalde, David Verdaguer i Matías Janick interpreten a uns Reis Mags en permanent baralla amb Santa Claus (Andrés Almeida), el seu 'rival' en el món dels éssers màgics. A la trama s'afegeix un perillós enemic: El Krampus, qui segrestarà a Santa Claus posant en perill la festa nadalenca.

    Així és el món màgic de 'Reis contra Santa': comèdia i aventures
    rtve Així és el món màgic de 'Reis contra Santa': comèdia i aventures

     

  • 16:06

    La neu artificial és l'alternativa per mantenir l'activitat de les estacions d'esquí

    La Cimera del Clima continua buscant acords per limitar la pujada de temperatura del Planeta. Un augment que aquest any ja ha comportat un desgel sense precedents en algunes glaceres, com les del Pirineu que s'han reduït a la meitat en 30 anys. Els estudis també indiquen que els pròxims anys nevarà un 78¿% menys i a cotes més altes. La neu artificial és l'alternativa per mantenir l'activitat de les estacions d'esquí. Però la despesa energètica, econòmica i ambiental que suposa, i que se subvencioni amb fons públics, genera molts dubtes.


     

     

  • 14:37

    L'audiència de Barcelona ha condemnat a 15 mesos de presó un usuari de Twitter per publicar un vídeo fals que atribuïa una agressió sexual a un menor no tutelat. 

     

  • 14:13

    Tornada a la normalitat al polígon de Constantí (Tarragona)

    Tornada a la normalitat al polígon de Constantí on s'ha incendiat una empresa de sofre aquest dilluns. Medi Ambient confirma que els nivells de diòxid de sofre van arribar a valors molt alts, superant el llindar de "danys greus". L’incendi ha posat a prova el pla d’emergències per risc químic a Tarragona cinc dies després del primer simulacre massiu.

     

  • 13:58

    El Govern celebra el "toc d'atenció" de l'Eurocambra a l'executiu espanyol pel cas Pegasus

    En una primera reacció, Aragonès ha reclamat “arribar al fons” del cas, en un missatge a través de les xarxes socials. La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha celebrat en una atenció davant els mitjans de comunicació “el toc d’atenció” contra l’executiu espanyol per part de l’Eurocambra en el seu informe sobre l’ús del programari Pegasus per espiar els independentistes catalans. Serret també ha destacat la creació d’un protocol d’actuació perquè les institucions puguin respondre davant d’aquest tipus de casos, que ha recordat “no està tancat"

  • 13:23

    El Govern de la Generalitat aprova la creació d’un Centre Nacional de Teràpies Avançades

    "L'objectiu serà impulsar noves teràpies vinculades a teràpies cel·lulars, gèniques o tissulars que tenen una projecció molt interessant per a cures de malalties que fins ara no tenien gaire solució", segons ha anunciat el conseller de Salut, Manuel Balcells. El projecte costarà 60 milions d'euros els pròxims tres anys i serà finançat per diverses fonts: els PERTE de l’Estat, els fons europeus FEDER o altres recursos: “Tenim capacitats, la voluntat i els actors per desenvolupar aquesta eina”, ha afirmat el conseller. 

     

     
  • 13:12

    CCOO i UGT amenacen amb mobilitzacions al sector de la construcció a Barcelona

    Els sindicats amenacen amb mobilitzacions a partir de la setmana que ve al sector de la construcció després que la patronal barcelonina s'hagi negat a aplicar els increments de sou pactats al conveni general a l'estiu, que és d'un 4% el 2022, d'un 3% el 2023 i d'un 3% més el 2024.

    "La situació és inversemblant i això no es quedarà aquí", ha assegurat Juani Arenas, responsable del sector de la construcció i la mineria a UGT, que ha recordat que el conveni general és d'obligat compliment. 

  • 12:53

    El sector de transport dona l'esquena a la convocatòria de vaga dels transportistes minoritaris

    L'anunci de la convocatòria de vaga indefinida a partir del dilluns per part de la Plataforma en Defensa del Sector del Transport no ha agradat a la resta del sector. CCOO s'ha desmarcat de la vaga perquè la considera "legítima però desproporcionada". El Comitè Nacional del Transport per Carretera i el Gremi de Transports i Logística de Catalunya també l'han rebutjada.

    El delegat de la plataforma a Catalunya, Carlos Dominguez, assenyala al Cafè d'idees de La 2 que encara queda marge de negociació durant aquesta setmana.

  • 12:36

    L'Eurocambra assenyala el Govern espanyol per l'ús del Pegasus contra els independentistes catalans

    L'esborrany de l'informe de la comissió d'investigació del Parlament Europeu sobre l'ús de Pegasus adverteix que "no es possible establir" la suposada amenaça en la seguretat nacional que argumenta el govern espanyol per justificar-lo.  L'Eurocambra assenyala "llacunes" en el marc legal d'Espanya per autoritzar el seguiment de persones i indica que la protecció legal és "obsoleta", alhora que ha apuntat que la intel·ligència espanyola treballa amb poca transparència.

    L'informe preliminar dona per confirmat l'espionatge a 65 independentistes catalans que va destapar el centre Citizen Lab en un informe a l'abril, dels quals la majoria, 63, van ser infectats amb Pegasus, entre ells el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès. 

  • 12:33

    Un terç dels agressors dels pacients atesos per violència sexual són menors d’edat

    Una nena o una adolescent víctima de violència sexual: aquest és el perfil majoritari dels i les pacients ateses durant el 2022 per la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència (Equip EMMA) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. 

    Entre 2021 i 2022, l’Equip EMMA ha atès un total de 341 pacients, enfront dels 307 del mateix període de l’any anterior, la majoria víctimes de violència sexual (79%). El que sorprèn, però, és que en molts casos són els mateixos adolescents els que cometen les agressions. 

     

    Important percentatge d'agressions entre menors
    rtve Important percentatge d'agressions entre menors

     

  • 12:01

    Primera condemna d'Espanya per la difusió de "fake news"

    El condemnat és un tuiter que ha acceptat aquest dimarts la condemna de 15 mesos de presó per publicar un vídeo fals que atribuïa a un menor no acompanyat l'autoria d'una agressió que en realitat havia succeït a la Xina.

    Davant el tribunal de la secció sisena de l'Audiència de Barcelona, el processat ha reconegut els fets i ha acceptat una condemna per un delicte contra els drets fonamentals que inclou una multa de 1.620 euros, així com la prohibició d'exercir activitats docents o esportives durant cinc anys.

  • 11:32

    La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, aconsegueix una plaça al gabinet jurídic de Presidència

    La plaça, convocada el 13 de setembre, és com a responsable de suport i relacions consultives de la direcció general de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica de la conselleria de Presidència de la Generalitat, que encapçala Laura Vilagrà. La mateixa Dolors Feliu ha explicat en el seu compte de Twitter que "és una plaça amb menys dedicació i menys nivell de la que ocupava, per a poder dedicar més temps a l'ANC i al voluntariat activista", destaca. Feliu va ser directora general de Serveis consultius entre 2011 i 2019 i directora general de Drets i Afers Constitucionals fins l'any passat. 

  • 11:06

    'Alcarràs', nominada com a millor pel·lícula i millor guió als Premis del Cinema Europeu

    El film de Carla Simón ha aconseguit tres nominacions als Premis de l'Academia del Cinema Europeu, en la categoria de millor pel·lícula i millor guió, juntament amb Arnau Vilaró, així com el guardó dels universitaris. 'Alcarràs' competirà en la primera de les candidatures amb 'Close', 'Corsage', 'Holy Spider' i 'Triangle of sadness'. 

    La cinta, distingida amb l'Ós d'Or a Berlín es troba immersa en la cursa per passar el primer tall per als Òscars, no és l'única candidata catalana a la gala que tindrà lloc el 10 de desembre a Reykjavík. 'El buen patrón', de Fernando León de Aranoa, que hi competirà com a millor comèdia. Per la seva banda, Penélope Cruz està nominada per 'Madres paralelas' de Pedro Almodóvar a la categoria d'actriu. 

     

  • 10:30

    Els hospitalitzats amb Covid a Catalunya pugen a 527

    Els hospitalitzats en l'UCI a Catalunya han augmentat a 24 crítics, deu més que la setmana anterior, segons l'última actualització aquest dimarts del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (Sivic). El total d'ingressats ha pujat de 491 a 527. Entre el 31 d'octubre i el 6 de novembre, l'atenció primària catalana ha diagnosticat 6.112 casos de coronavirus, 267 infeccions menys que la setmana anterior, i ha registrat sis defuncions en aquest període.

  • 10:00

    Els Bombers donen per extingit l'incendi a la fàbrica sofrera de Constantí

    Protecció Civil ha desactivat l'alerta del pla PLASEQTA, que queda ara en fase de prealerta. Els Bombers han explicat que el material cremat ja estava fred i les lectures amb la cambra tèrmica en la nau industrial donaven negatives, així com els mesuraments exteriors. D'aquesta manera s'aixeca per complet el confinament que encara es mantenia entre l'empresa Afepasa i el carrer Dinamarca, a tres carrers de distància de la nau. Malgrat tot, els Bombers de la Generalitat tornaran a fer aquest matí nous controls tèrmics i de qualitat ambiental abans de declarar l'incendi com extingit.

  • 09:30

    La Plataforma en Defensa del Sector del Transport torna a convocar aturades per segon cop aquest any: denuncien que treballen amb pèrdues. Carlos Dominguez, delegat a Catalunya de la Plataforma en Defensa del Sector del Transport, assenyala que convoquen la vaga perquè el Govern no ha complert res amb el que s'havia compromès.

  • 9:00

    L'exministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, diu que es va sentir traït per l'actual alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, després de proposar-la com al seu relleu de la ciutat.

     

  • 08:40

    La previsió d'aquest divendres 4 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras. 

  • 08:25

    Kíiv tem una apagada completa pels constants atacs russos a les infraestructures elèctriques i, per això, es prepara per eventuals evacuacions. 

    Mentrestant, l'exèrcit ucraïnès es concentra entorn del Jersón i els enfrontaments més durs és es produeixen a la regió del Donetsk. El president ucraïnès, assegura que la zona està coberta de cadàvers russos. Zelenski, per cert, intervindrà a l'assemblea parlamentària de l'OTAN a Madrid el dia 21.

     

     

  • 8:21

    El president dels Estats Units, Joe Biden, se sotmet a examen. Els nord-americans voten a les eleccions de mig mandat en un dels moments de popularitat més baixa per part dels demòcrates. 

     

    Es trien els membres de la Cambra Representants i un terç del senat, que fins ara controlen els demòcrates. En cas de canvi, Joe Biden ho tindria molt difícil per aprovar qualsevol llei fins a 2024. Segons les enquestes, la inflació decanta el vot cap als republicans que aposten, de nou, per Donald Trump qui podria anunciar que es torna a presentar a les eleccions dimarts de la setmana que ve.
     

     
  • 08:20

    El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, demana als països més rics que s'uneixin en un pacte de solidaritat climàtica. Ha estat en el discurs inaugural de la cimera del clima.

     

    Guterres assegura que estem en una dècada clau, perquè el món s'acosta, diu, a un punt de no retorn. Després de Guterres, han pres la paraula Emmanuel Macron, Rishi Sunak, Giorgia Meloni, Olaf Scholz i Pedro Sánchez, entre d'altres. El president espanyol ha anunciat l'impuls d'una aliança internacional contra la sequera, conjuntament amb el Senegal. També ha demanat que no s'utilitzi la crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna per deixar de banda el canvi climàtic i ha reclamat actuar amb determinació.
     

  • 8:17

    El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska compareix aquest dimarts a la comissió de secrets oficials on es podria abordar la mort de 23 migrants en l'assalt a la tanca de Melilla del juny passat.

     

    Aquest dilluns una delegació del Congrés es va desplaçar a la ciutat autònoma per visionar les imatges de les càmeres de seguretat. 

  • 8:15

    Després de les reunions la setmana passada amb Junts i els comuns, el Govern de la Generalitat ha tancat amb el PSC la roda de contactes amb els grups parlamentaris per obtenir el suport necessari per aprovar els pressupostos

     

    Els socialistes catalans fan una valoració positiva de la reunió, tot que, asseguren, queda molt camí per recórrer. Afegeixen que caldrà prémer l'accelerador perquè els comptes es puguin aprovar en un termini raonable. La delegació socialista encapçalada per la portaveu Alícia Romero ha mostrat de nou la predisposició a negociar. 

     

    Encara sobre la negociació de pressupostos la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, ha tornat a demanar a Junts que permeti tramitar-los com ha fet amb els comptes de l'Ajuntament de Barcelona. Mentre que el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, considera que una fiscalitat més justa és un requisit imprescindible per negociar-los.

     

  • 8:15

    Després de les reunions la setmana passada amb Junts i els comuns, el Govern de la Generalitat ha tancat amb el PSC la roda de contactes amb els grups parlamentaris per obtenir el suport necessari per aprovar els pressupostos

     

    Els socialistes catalans fan una valoració positiva de la reunió, tot que, asseguren, queda molt camí per recórrer. Afegeixen que caldrà prémer l'accelerador perquè els comptes es puguin aprovar en un termini raonable. La delegació socialista encapçalada per la portaveu Alícia Romero ha mostrat de nou la predisposició a negociar

     

     
  • 8:10

    La Plataforma Minoritària En Defensa del Sector del Transport torna a convocar aturades, per segon cop aquest any. Ja al mes de març van fer vaga per l'elevat preu dels carburants. L'aturada serà indefinida i començarà la matinada de diumenge a dilluns.

    Els transportistes anuncien noves aturades
    rtve Els transportistes anuncien noves aturades
  • 8:05

    Els bombers privats que treballen dins les plantes nuclears d'Ascó i Vandellòs estan en vaga. 

    Reclamen millores salarials, del 85% de l'IPC i mesures de conciliació familiar. Els sindicats recorden que la meitat d'aquests bombers cobren el salari mínim interprofessional. Amb uns serveis mínims del 100% i piquets informatius que col·lapsen les entrades a la central, la vaga està convocada fins al dia 28. 

  • 8:00

    Protecció Civil aixeca el confinament al polígon de Constantí on aquest dilluns a la tarda un incendi en una fàbrica de sofre va obligar a activar el Plaseqta en fase d'emergència. Els Bombers donen per controlat l'incendi a la sofrera. 

     

     Les lectures amb la càmera tèrmica a la nau han donat negatives i això ha permès aixecar el confinament. Des de les dues de la matinada no hi ha ca vehicle de Bombers, però aquest matí hi tornaran per fer nous controls tèrmics i de qualitat ambiental. D'altra banda, Protecció Civil ha desactivat l'alerta i l'ha baixat a prealerta.