Enlaces accesibilidad
Estiu a l'octubre

Les nits tropicals es multipliquen per cinc aquesta tardor

  • Enguany, el nombre de nits tropicals a Barcelona ja s’han multiplicat per cinc respecte la mitjana climàtica
  • Aquesta setmana es mantindran les nits suaus, sobretot a la costa, i de dia les temperatures s’enfilaran fins els 30 ºC

Per

Platja de la Barcelona, ahir al vespre

Som a la segona quinzena d’octubre, però les temperatures podrien ser de qualsevol dia de setembre o, fins i tot de l’estiu. Aquests dies, els termòmetres registren valors inusualment alts de dia i suaus en hores nocturnes. Ambient agradable que permeten que molts aprofitin per passejar, fer esport o estar-se a la platja, tot i fer-se de nit.

Les nits tropicals, en augment aquesta tardor

Avui dilluns hem tornat a tenir una nit tropical en moltes poblacions costaneres. De nord a sud, Cadaqués, l’Estartit, Vilassar de Dalt, Barcelona, Sitges, Tarragona o Tortosa han registrat una temperatura mínima igual o superior als 20 ºC. En el cas de la capital catalana, ja són 25 les nits tropicals registrades aquesta tardor, quan la mitjana climàtica són de 5. Per tant, enguany ja s’han multiplicat per 5 el nombre de dies amb temperatures mínimes igual o per sobre els 20 ºC a Barcelona.

Suavitat de nit i calor de dia

Els pròxims dies, la posició d’una borrasca sobre l’Atlàntic seguirà injectant-nos vent del sud i, per tant, una massa d’aire càlid e 15 a 20 ºC a 1.500 metres d’alçada acompanyada de pols sahariana. A més, aniran arribant fronts desgastats que deixaran força nuvolositat. Tot plegat, deixarà temperatures mínimes per damunt dels 15 ºC a l’interior i dels 20 ºC a la costa on es repetiran les nits tropicals durant tota la setmana De dia, hi haurà dos pics de calor; un dimecres amb valors que assoliran els 25 a més de 30 ºC a l’interior i un altre el cap de setmana, quan previsiblement, les temperatures es podrien tornar a disparar.

Poques opcions de pluja

L’arribada de fronts atlàntics, en general força esquifits, ens deixaran molts núvols, però poca precipitació, almenys fins dimecres. Llavors ja podria haver algun ruixat de tarda al Pirineu i Prepirineu de Lleida. Dijous augmentarien les possibilitat de veure ploure a les comarques de la meitat oest, sobretot al vessant sud del Pirineu. Entre divendres i el cap de setmana, les opcions de precipitació tornarien a ser escarrufares.

L'aigua del mar, encara calenta

La caloreta que fa al centre del dia, convida a anar a la platja a prendre el sol i, fins i tot, a banyar-se a la platja. Aquest octubre, la temperatura de l'aigua del mar es troba més càlida que l'habitual. De fet, segons l'observador Josep Pascual, l'aigua del mar es troba al voltant dels 21 ºC, més de tres graus per sobre a la mitjana climàtica.

 Llafranc, aquest cap de setmana