Enlaces accesibilidad

Joan Pera: el 'nebot' d'en Capri a Doctor Caparrós, per bé o per mal

  • A Joan Capri noi li agradava la tele, però el personatge del Doctor Caparrós el va dur a totes les llars i el va fer encara més conegut
  • L'actor Joan Pera feia del seu nebot a la sèrie i mai no ha pogut oblidar tot el que va viure a aquelles jornades de rodatge
  • Pera comparteix amb Mercedes Milá, Jordi Sànchez i Buenafuente el record de Capri amb l'arxiu de TVE Catalunya: diu que tothom l'estimava

Per
La casa dels còmics - Joan Capri

Joan Capri omplia camps de futbol de gom a gom, és clar que no tan grans com els d'ara. Era molt estimat, agradava molt, feia riure molt, un humorista que treia suc a tot i continua sent un referent dels monologuistes catalans.

L'actor Joan Pera, la periodista Mercedes Milá i l'actor Jordi Sànchez comparteixen conversa amb Andreu Buenafuente per parlar de Capri a La Casa dels còmics.

El recordat humorista va tenir una relació molt estreta amb Joan Pera perquè durant les sèries 'Doctor Caparrós, medicina general' i 'Doctor Caparrós, metge de poble', feia el personatge del seu nebot. Fins llavors, no l'havia vist mai. Ara, no l'oblida.

La part menys agradable era que Pera volia obrir-se pas a la professió i ser conegut entre el públic, i en el seu nom ningú no s'hi fixava: l'anomenaven ras i curt 'el nebot d'en Capri'.

El 'nebot', un personatge a l'ombra del geni

A Doctor Caparrós, els actors eren tots de la companyia de Capri, i a Pera, que era el nou, l'apreciava. Joan Pera va viure aquells temps algunes situacions irrepetiblement i absolutament insòlites.

Per exemple, Capri passa moltes vegades per davant del banc on tenia els diners, per veure si encara existia! I va arribar a aturar l'enregistrament d'un capítol fins que no li van pagar 30 cèntims (de pesseta) que li faltaven.

En una ocasió, Capri va aturar l'inici d'un espectacle perquè hi havia anat més públic del que esperaven. Li havien pagat per actuar davant 500 espectadors i reclamava els diners que considerava que havia de cobrar si ja n'hi havia 800!

L'actor Joan Capri es preparava les seves línies per a cada capítol de Doctor Caparrós abans d'enregistrar-lo. 'Apretava', diu Joan Pera, és a dir, pronunciava les síl·labes o paraules escaients molt marcades. Per ell, fer del seu nebot a la ficció va ser un gran aprenentatge. Considera que Capri era un transgressor cultural perquè parlava el català del moment, interpretava 'la veritat', el personatge del 'català emprenyat', com tants que podem trobar pel carrer.

La casa dels còmics - Joan Pera parla del Tenorio que Capri va fer amb Mary Santpere

Capri va repartir moltíssima alegria i va deixar un llegat impagable. Per a Joan Pera, a més de mestre, company i humorista incomparable, és i un referent del que guarda anècdotes increïbles. El que Pera en diu 'd'un punt malaltís'.