Enlaces accesibilidad

La cantant Núria Feliu, veu i icona de generacions, mor a 80 anys

Per
La cantant nascuda al barri de Santa de Barcelona, Núria Feliu, en una imatge de fa uns anys
La cantant nascuda al barri de Santa de Barcelona, Núria Feliu, en una imatge de fa uns anys

S'ha apagat el somriure, que no la veu, de Núria Feliu. 'La Feliu', com ja li deien els nostres avis. Perquè aquesta dona de gran somriure, que cantava amb tan de sentiment i en català, va ser de les primeres veus que, en ple franquisme, entrava a les cases, en aquells petits discs de vinil, els 'senzills'.

La cantant no ha pogut superar les complicacions de l'ictus que va patir l'any passat i ha mort als 80 anys. Va néixer al barri de Sants de Barcelona, que tant s'estimava, l'any 1941. La seva veu, la seva personalitat i el fet de cantar en català és el que la van fer tant popular des de jove. Una vida plena d'il·lusió per l'ofici, des de l'etapa als Setze Jutges, el moviment de la Nova Cançó fins als seus 42 discs publicats, molts dels quals de cançons populars catalanes que va recuperar, recopilar i defensar. Cantava en català i pel català. A la seva extensa discografia hi han participat, entre d'altres, Tete Montoliu, Josep Carreras, Lou Bennett, Booker Erwin, Los Guacamayos, Coral Sant Jordi i la Cobla Mediterrània.

El seu ideal acomplert: cantar qualsevol gènere en català

Va ser pionera en cantar jazz, cuplet, bolero, adaptacions de musicals, pop internacional, country, peces que eren populars a l'estranger i que ella aconseguia traduir. Per això ha estat -i continua sent, en els enregistraments-, figura imprescindible per a gèneres dels quals no hi havia versions en el nostre idioma. Es va retirar el 2005 però continuava participant a actes populars i manifestacions, donava entrevistes. Mai no li va fer mandra ser a trobades amb la gent.

En el moment del dol per la seva pèrdua, la volem tornar a veure i sentir, per fer més lleuger aquest adeu, amb els programes de La Feliu al seu pas per TVE Catalunya, del nostre Arxiu històric. A la televisió, la seva primera actuació va ser el 1968 al programa Galas del Sábado, només tres anys després del seu debut, on va cantar dos temes internacionals en català: 'Què en queda del nostre amor' i 'Senzillament'.

Galas del sábado - Núria Feliu

Cantava molt amb els ulls tancats, perquè ho sentia. Sentia fins al fons de l'ànima el relat de les cançons, la tonada, cada nota. Tant si eren populars catalanes, com seves, com les d'una actuació al carrer o en un teatre. Com si era a un escenari o en un plató de televisió. Perquè Núria Feliu s'estimava el públic, tant els seus incondicionals, que són milers, com tots els altres. Cantava amb tant d'amor pel seu ofici que no deixava indiferent.

El 1972, Núria Feliu va tornar a TVE per interpretar, entre d'altres temes, 'Ja us he reconegut', 'El meu home' i 'Jo busco un mil·lionari'.

Al seu estimat barri de Sants

Dos anys més tard, un gest impagable: el mític concert de l'any 1974 al carrer, al seu estimat barri de Sants. Josep Xarles, president de l'Associació de Veïns de Sants, presenta el programa des de davant la Torre del Rellotge, edifici singular d'una antiga masia. Explica que la cantant ha nascut i viu a Sants. Ella interpreta cançons de Broadway en català i d'altres cançons, com 'Tu i jo' i 'Marieta'.

A TVE Catalunya va tenir programa propi: Al caliu de la Feliu. A diferència d'altres cantants presentadors, deixava espai als seus convidats i amb ells compartia el que li suggeria la música. Com que s'interessa per qualsevol estil de cançó catalana, com les havaneres, que també cantava, va convidar el grup Cavall Bernat. I també va fer un bon passeig vora el mar.

El darrer programa de la sèrie sí que va ser tot per ella, un capítol en que va poder cantar molts temes i amb el que va tancar una sèrie mot seguida pels espectadors de TVE a Catalunya.

L'any 2001, la seva neboda, Lali Feliu, la va entrevistar quan va fer 60 anys per repassar la seva carrera professional. Hi van parlar del 25 aniversari de la seva carrera celebrat al Teatre del Molino, del mític concert al barri de Sants i també i de la seva sèrie a TVE Catalunya. I ho van titular 'Núria Feliu. 60 anys a Sants'.

Una cantant imprescindible de la nostra història

Feliu era molt barcelonina i li agradava molt passejar per la ciutat. TVE Catalunya li va dedicar un monogràfic per escoltar-la cantar. Per no veure sempre tancada en un estudi, sota els focus, van decidir seguir-la en un llarg passeig. Una filmació molt del gust de l'època: aquest programa es va emetre el 1980. 'Mireu com va, mireu com ve, la vida pel carrer'.

El programa Memòries de la Tele li va dedicar un capítol en el seu espai 'Memòries del carrer'.

Núria Feliu / Memòries del Carrer

La Feliu no deixarà de cantar allà on sigui, això segur. La seva veu ens recordarà sempre l'amor que sentia per l'auditori i la música. Com ella deia: 'Jo us he reconegut, amics a tots els que heu vingut a veure. A tots us cantaré'.