Enlaces accesibilidad
Tot el que ens espera

Helvètica mira cap al disseny del futur

  • Flora Saura parla amb l'Òscar Guayabero, Maria Mestre i Anaïs Esmerado
  • Júlia Solans crea una càpsula del temps amb desitjos sobre el disseny del futur
  • Recupera els capítols d'Helvètica a RTVE Play

Per
Helvètica - Disseny del futur

A través de tots els capítols d'Helvètica i de les seves temporades la Flora Saura ha repassat grans moments de la història del disseny i ha explorat innovacions que marquen el present. Per al capítol dedicat al disseny del futur, però, Saura s'atura i mira als anys que vindran. Un futur ple de reptes que les noves generacions han d'enfrontar amb idees i talent. És per això que en aquest capítol coneix joves talents que deixen entreveure cap a on va el futur!

La seva primera parada és amb l'Òscar Guayabero, paradissenyador, al Museu del Disseny de Barcelona. Amb l'expert parlen del disseny, de les seves definicions i de grans professionals que han fet més fàcil la vida de la societat. Això, pel que fa al passat. I pel que fa al futur, Guayabero veu el disseny com a via per portar-nos a cap a camí de supervivència de l'espècie. "Posar problemes sobre la taula per fer-los visibles", explica. Segons ell, el disseny no té la solució de res, però sí que pot ser de gran ajuda a aquella gent que ja està activament canviant les coses.

Terravi

Terravi RTVE Catalunya

Al centre EINA, Saura coneix la Maria Mestre, dissenyadora de producte i creadora de Terravi. És un projecte que es basa en la creació d'un rusc urbà com a solució a un problema mundial: el decreixement de la població d'abelles arreu del món. És per això que el projecte habilita zones urbanes perquè les abelles puguin repoblar-se a ciutats com Barcelona. Un dels avantatges del rusc urbà respecte dels tradicionals és que està dissenyat a partir del disseny de multiespècies: té en compte les necessitats de les abelles i les persones per igual. I és que amb aquest rusc urbà la persona pot obtenir-ne la mel sense utilitzar la típica vestimenta d'apicultura. És un rusc segur per abelles i persones! En el seu interior està dividit en dues parts: en l'inferior, les abelles s'autogestionen i no és d'accés per la població. En canvi, el la superior, les persones poden treure la mel i és on les abelles produeixen mel. Aquest sistema de separació garanteix la seguretat de tots!

Ojalá Projects

Ojalá Projects RTVE Catalunya

A Ojalá Projects, l'Anaïs Esmerado rep la Flora Saura per parlar sobre aquest projecte que fomenta la creativitat com a eina de transformació social. Hi participen alumnes de diferents realitats socials: estudiants de dissenys i persones amb risc d'exclusió. De fet, tot i que també han estat presents a ciutats d'arreu del món, amb el Museu del Disseny de Barcelona han iniciat un projecte anomenat 'Disseny per la inclusió'. I és que a Barcelona també hi ha moltes realitats socials que necessiten atenció: a través del disseny i la comunicació, han ajudat a persones amb baixes capacitats cognitives, supervivents d'un ictus, nens i nenes del Centre residencial d'acció educativa i d'altres.

Il·lustració de Júlia Solans

Il·lustració de Júlia Solans RTVE Catalunya

En la seva secció, la Júlia Solans crea la seva pròpia càpsula del temps amb prediccions sobre com creu que serà el disseny del futur. I és que, quan érem petits imaginàvem que viatjaríem amb cotxes voladors o que menjaríem com els astronautes. Però la realitat és que, a les ciutats hi ha més cotxes que mai i també tenim patates fregides amb gustos tant estrambòtics com d'ou dur... Per Júlia Solans, el futur que va imaginar de petita no és l'actual i és per això que explica com vol que sigui d'aquí a uns anys: sostenible, que involucri la canalla, inclusiu i feminista!