Enlaces accesibilidad
El disseny del planeta

Helvètica recicla a través de l'ecodisseny

  • Flora Saura parla de l'ecodisseny amb Núria Vila i Núria Nubiola i Montse Bayén d'Infinit Denim
  • Júlia Solans parla de Victor Papanek, referent del disseny sostenible
  • Recupera els capítols d'Helvètica a RTVE Play

Per
Helvètica - Ecodisseny

L'Agenda 2030 ja ho diu: el planeta s'ha de posar les piles perquè el canvi climàtic no se'l mengi. Per sort, hi ha empreses i dissenyadors que, des de fa temps, són responsables amb les seves accions i apliquen la sostenibilitat en cadascuna de les etapes del seu procés creatiu. Al capítol d'Helvètica dedicat a l'ecodisseny, la Flora Saura parla de dissenys que respecten el medi ambient amb professionals que el cuiden diàriament.

La seva primera parada és amb la Núria Vila, directora creativa i dissenyadora. Va començar el seu viatge ecològic treballant al Parc de Gallecs i és en aquest entorn que es va adonar que un disseny per un producte ecològic també hauria de ser ecològic. Per Vila, el cicle de vida és primordial: "començar a dissenyar tenint en compte d'on venen els materials i quin és l'impacte que ja tenen, on fabricarem i que l'embalatge sigui el més petit possible". D'aquí, que els seus tinguin segones vides: no els podries tirar a la brossa!

Infinit Denim

Infinit Denim RTVE Catalunya

Texans infinits

La següent parada de la Flora Saura és a la botiga taller Infinit Denim. I és que al capítol d'Helvètica dedicat a l'ecodisseny Saura entrevista dissenyadors que pensen en la sostenibilitat des del disseny gràfic o del producte. Però també parla amb protagonistes d'un món que està replantejant tots els seus processos per ser més sostenible: el món de la moda. La Núria Nubiola i la Montse Bayén allarguen la vida dels texans i els converteixen en peces noves a través d'Infinit Denim. Se centren en dues línies: reciclatge tèxtil i remanufactura del texà existent. Els seus dissenys són d'allò més originals! I no només creen peces de roba, també altres productes com seients.

Il·lustració de Júlia Solans

Il·lustració de Júlia Solans RTVE Catalunya

Avançat en el temps

A la seva secció, la Júlia Solans parla d'un dels seus referents en disseny i sostenibilitat: Victor Papanek. Defensava que el món del disseny estava treballant només per un 10% de la població: les persones de classe alta. I és que si avui en dia és totalment normal que una persona amb cadira de rodes ha de poder conduir o anar en bus, en l'època de Papanek no ho era. I és per això que per la marca de cotxes Volvo va dissenyar un model adaptat per aquest sector de població. També es va avançar al disseny sostenible: va expressar sempre la possibilitat de repensar els objectes i els dissenys perquè tinguessin el mínim impacte possible en l'entorn. Tot un referent que, si estigués viu avui dia, ben segur seria un dels entrevistats del capítol!