Enlaces accesibilidad
Disseny d'interiors

Normal: un restaurant de disseny comú i tocs exclusius

  • Andreu Carulla és l'interiorista de capçalera del Celler de Can Roca
  • Ha dissenyat tots els racons del restaurant Normal de Josep Roca
  • Recupera aquest episodi d'Helvètica dedicat al disseny d'espais a RTVE Play Catalunya

Per
Helvètica - Entrevista a Andreu Carulla

Què t'imagines per un disseny "normal": objectes quotidians, elements de tota la vida, simplicitat? La paraula "normal" s'utilitza per definir allò que és general, majoritari i serveix de norma. Però la realitat és que cada persona, en el fons, té un concepte diferent de la normalitat. I al capítol d'Helvètica dedicat als espais, l'Òscar Dalmau descobreix el significat i la visió de l'interiorista Andreu Carulla. Fa més de deu anys que dissenya tant objectes com locals per als germans Roca. De fet, és el dissenyador de capçalera del Celler de Can Roca i també s'ha estrenat com a interiorista del Normal, el restaurant de Josep Roca a la plaça de l'Oli de Girona.

Restaurant Normal

Restaurant Normal RTVE Catalunya

Per diversos espais del restaurant es pot veure repetit el seu concepte: el d'un restaurant normal, en una cantonada normal, en un carrer normal i de menjar normal. Però... creus que un restaurant com el d'un xef tan reconegut com en Josep Roca es limitaria a ser normal? No ho creguis! Tot i la seva imatge aparentment comuna, hi ha hagut moltes hores de disseny i reflexió al darrere. "Hem tret tot el soroll i elements que poden distorsionar i ens hem quedat amb l'essència", explica Carulla, "es va fer l'exercici d'encabir en un local petit el número de gent que volíem posar-hi, equilibrant alhora una certa distància que fes estar còmodes als comensals". I és que els interioristes saben com ningú que a vegades les limitacions de l'espai poden ser un pal ben gran a les rodes del projecte.

Restaurant Normal

Restaurant Normal RTVE Catalunya

Disseny industrial

Nascut en plena pandèmia, el restaurant és un exemple d'un bon protocol Covid-19 amb finestres grans que permeten la ventilació. Però què en diu, de la ventilació entre les panxes i la taula? És una distància que pot afectar per complet la comoditat del comensal a l'hora de menjar. És per això que van dissenyar els bancs a mida, així com ho van fer amb les estovalles. "Si les fas molt llargues, t'emportes tota la taula i resulta molest, n'has d'estar pendent", explica Carulla. Les cadires són un altre dels elements que es van dissenyar de zero: "volia posar la típica cadira catalana de prendre la fresca, però tenen diversos problemes". El primer és que és difícil que tinguin braç i volien aquest confort, i després la inclinació del respatller, que supera l'angle de confort. És per això que la millor decisió va ser dissenyar-les a mida, molt estretes, però exageradament amples. I és que, tal com explica Carulla, "la gent ve a viure de l'experiència culinària i també a viure amb la gent que està al voltant, per això no volíem que fossin extremadament còmodes, però sí agradables".

I ara, després de veure tots aquests detalls, continues tenint el mateix concepte d'un disseny "normal"?