Enlaces accesibilidad
Activat el pla INUNCAT

Més de 100 litres al sud de Catalunya

Per

Precipitació acumulada per dimecres 20 d'abril
Precipitació acumulada per dimecres 20 d'abril

L'anunciat canvi de temps ja és aquí. L'arribada d'un embossament d’aire fred en altura i la formació d'una borrasca que es trasllada sobre les Balears afavoreixen l'entrada de vent de llevant i la mala mar, i també la formació de núvols, precipitacions i temperatures més baixes. Aquesta matinada ha continuat plovent a moltes comarques, sobretot del Pirineu. Durant el matí els ruixats han descarregat cap al nord-est. I des de migdia tenim ruixats al litoral, prelitoral i les comarques del sud.

100 litres al sud de Catalunya

Entre aquesta tarda i fins ben entrada la matinada, les precipitacions s’estendran arreu del territori. Seran xàfecs i tempestes que sobretot afectaran les comarques del litoral i prelitoral on localment seran intensos, abundants o molt abundants, sobretot al sud. A les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona poden caure 40 litres en una hora i es poden superar els 100 litres en 24 hores. Demà, es mantindrà la inestabilitat. De matinada i durant el matí tindrem precipitacions intenses al litoral i prelitoral central i a les comarques del nord-est. A l'Empordà es podran fregar els 80 litres per metre quadrat. En aquest sentit hi ha diferents avisos activats, tant del Meteocat com de l'AEMET.

Precipitació acumulada per dijous 21 d'abril

Pla INUNCAT, en fase d'alerta

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) per l’episodi de pluja previst al sud de Catalunya durant el dia d’avui i demà. Cal recordar que el Pla INUNCAT es trobava ja en situació de Prealerta des de dimarts 19 d’abril.

L'alerta per acumulacions de 80 a més de 100 litres se centra a les comarques del Montsià i del Baix Ebre, així com també la de les comarques de Terra Alta, Ribera d'Ebre i Baix Camp i s'afegeixen les comarques del Priorat i de l’Alt Empordà.

Fort vent i onades de 3 metres a la costa

El vent de llevant ha superat els 60 km/h a punts de la costa central i en zones elevades. És per això que s'ha activat l'alerta VENTCAT de Protecció Civil a les comarques costaneres entre el Maresme i el Camp de Tarragona, on el vent pot superar els 70 km/h. En relació a l’estat de la mar, durant el dia d’avui les onades podran superar els 3 metres al litoral des del Barcelonès fins al Montsià. A partir de la matinada de demà, l'alteració marítima es limitarà al litoral de l’Alt i Baix Empordà fins al final de la tarda.

Precaució a les rieres i zones inundables

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ja s’ha fet arribar aquest avís a tots els municipis afectats, i s’ha demanat que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables que hi hagi.

Es recomana a la ciutadania molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades aquest episodi de precipitacions, i també en les activitats a l’aire lliure.

Cal evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables, i no creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.

Treva el divendres, i més xàfecs per Sant Jordi

Dijous, la borrasca lentament s’allunyarà, tot i això, encara tindrem un temps bastant inestable. Divendres serà un dia de treva, però llavors tindrem els ulls posats en una nova pertorbació. Una borrasca atlàntica que entre divendres a la nit i dissabte es desplaçarà pel nord de la península i a Catalunya afavorirà un altra vegada, un augment de la inestabilitat. Per tant, a dia d'avui, tindrem una diada de Sant Jordi, marcada per les nuvolades, els ruixats, les tempestes, la neu al Pirineu i la fresca.