Enlaces accesibilidad
Save the children

L'obesitat infantil: una xacra que podria anar a més amb la pujada dels preus

  • Un 28% dels menors de 4 a 16 anys té sobrepès o obesitat arran de la pandèmia
  • L'obesitat a les llars pobres és d'un 32 %, enfront del 19 % dels nens que viuen en llars amb rendes altes
  • La pandèmia ha afectat la reducció del consum de verdures i, en especial, la fruita

Per
L'obesitat infantil: una xacra que podria anar a més

Un 28% dels menors de 4 a 16 anys té sobrepès o obesitat després de la pandèmia, segons un informe de l'ONG Save de Children. L'entitat alerta que els nens de famílies amb menys ingressos són especialment sensibles en aquest sentit, sobretot si continuen apujant els preus de fruites i verdures.

Un 28% dels menors de 4 a 16 anys té sobrepès o obesitat | Clara Ceballos

Llars de renda baixa i consum d'aliments

Els confinaments, una vida més sedentària, el tancament de parcs, d'escoles, de menjadors escolars i més temps amb pantalles han influït en l'augment del sobrepès en els menors. Això afecta més als fills de famílies amb rendes més baixes.

Segons la renda familiar, les rendes mitjanes són les que tenen més excés de pes amb un 31%, seguides de les rendes baixes, amb un 25%, i les altes, amb un 17%.

"No podem oblidar que els barris més pobres tendeixen a concentrar més restaurants i establiments de menjar ràpid", indica Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància de Save the Children Catalunya.

Per exemple, l’informe posa de manifest que l’any 2021 el nombre de nens, nenes i adolescents de llars pobres que consumeix dolços diàriament és un 11,7%, lleugerament més que a les llars de renda mitjana, 10,6%. Aquesta diferència és més notòria pel que fa al consum diari de refrescos, 5,8% i 1,5%, respectivament.

La pandèmia ha afectat la reducció del consum de verdures i, en especial, la fruita. Si el 2017 la meitat dels nens i nenes d'entre 4 i 14 anys consumien fruita diàriament, en el moment de la realització de l'enquesta aquest valor es va reduir fins al 39%. Això preocupa, especialment, en aquests moments. La crisi ha apujat els preus i les llars vulnerables poden accedir cada cop menys al menjar saludable com és el peix, la carn o les verdures i fruites.

Exercici físic

Pel que fa a l'activitat física o esportiva, el 66% dels infants i adolescents en feien regularment abans de la pandèmia, percentatge que s'ha reduït al 53%. En canvi, el percentatge de menors que fan activitat ocasionalment s'ha doblat del 21 al 40%. Els que mai fan activitat s'han reduït a la meitat, del 13 al 7%. Els que fan més activitat física també són els que més fruita i verdura mengen.

Hores de son

Respecte a les hores de son, que l'OMS recomana que siguin unes deu diàries, l'enquesta detecta que han millorat. Si el 2017 el 92% dels infants dormien menys d'aquestes hores, ara el percentatge ha baixat al 86,8%. També s'han reduït les hores de pantalles, ja que els menors que passen una, dues o quatre hores diàries han baixat respecte el 2017. Els que en passen tres o cinc han pujat lleugerament.

Les recomanacions

Save the Children recull al seu informe 'Adéu a la dieta mediterrània: nutrició i hàbits saludables de la infància a Catalunya' una sèrie de recomanacions i bones pràctiques per revertir l'obesitat.

  • Aplicar una fiscalitat més estricta a aliments perjudicials per a la salut i una més beneficiosa a l'alimentació saludable perquè ja s'ha demostrat que funciona.
  • En l'àmbit escolar proposen assegurar que tots els nens i nenes de famílies de renda baixa accedeixin a una beca menjador per, com a mínim, gaudir d'un àpat saludable al dia, i fins i tot ampliar la gratuïtat a l'esmorzar.
  • En l'àmbit sanitari insten a regular la figura dels dietistes i promoure la creació d'equips multidisciplinars per la lluita contra l'obesitat infantil.
  • Aplicar l’anomenada 'fat tax', un impost indirecte, als aliments amb un alt contingut de greixos saturats.
  • Promoció de l’obertura dels patis escolars fora de l’horari lectiu perquè els nens i nenes puguin jugar i fer exercici físic en un espai segur.