Enlaces accesibilidad
Sequera al territori

El verd dels camps i boscos es redueix en un any

  • Hem deixat enrere el tercer hivern climàtic més sec dels últims 102 anys
  • La verdor dels camps i boscos es redueix considerablement en només un any de diferència

Per

Comparativa del Pla de Lleida (Febrer 2021/22) | Satèl·lit Sentinel-2
Comparativa del Pla de Lleida (Febrer 2021/22) | Satèl·lit Sentinel-2

L'hivern climàtic 2021-2022, segons l'AEMET, ha estat el 7è hivern més càlid des de 1940 i el quart de l’actual segle. Però el més destacable és que ha estat el tercer hivern més sec en els últims 102 anys. Una sequera que arrosseguem des de l’any passat, un 2021 que ha trencat dos anys de bonança als boscos catalans.

Evolució de la precipitació a l'hivern climàtic (1920-2022)

La sequera de 2021 trenca dos anys de bonança als boscos catalans

Aprofitant que aquest 21 de març és el Dia Internacional dels Boscos, cal recordar que fins a principis de març, les zones forestals de la meitat nord del territori són les més afectades per la manca de precipitació. L’informe del DeBosCat, la xarxa de monitoratge del Decaïment dels Boscos de Catalunya impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i coordinada pel CREAF registra gairebé 4.000 noves hectàrees afectades per sequera.

Més de 15.000 hectàrees de bosc han patit decaïment forestal durant el 2021. En canvi, aquest any només 1.440 s’han recuperat d’afectacions anteriors. La Noguera, el Pallars Jussà, Osona i el Berguedà registren el major nombre d’hectàrees de bosc afectades. Mentre l’Empordà agrupa més del 40% de la superfície de nova afectació de Catalunya, les Terres de l’Ebre i el camp de Tarragona romanen pràcticament inalterades gràcies a les pluges estivals de la meitat sud del territori. En paral·lel, un nou estudi internacional alerta que s'està observant una mortalitat inesperada als boscos de tot el món degut a la crisi climàtica.

El canvi de verdor d'un any per l'altre

La manca de pluja és ben evident sobre el territori catalaà a vista de satèl·lit. A l’Alt Empordà, una de les zones més afectades per la sequera dels últims mesos, fa un any trobàvem prats amb força verdor i aquest febrer, a causa de la manca de pluja, les tonalitats dels prats són més groguenques.

L'Empordà (Febrer 2021) | Satèl·lit Sentinel-2

L'Empordà (Febrer 2022) | Satèl·lit Sentinel-2

El mateix passa a la plana de Vic, el febrer de 2021 trobàvem camps ben verdosos, mentre que aquest febrer presentaven un aspecte sec i molt poc verdós.

Plana de Vic (Febrer 2021) | Satèl·lit Sentinel-2

Plana de Vic (Febrer 2022) | Satèl·lit Sentinel-2

I finalment, a Ponent, la comparativa també és força espectacular. Just fa un anys els camps de conreus, tant de regadiu com de secà, estaven ben verds, mentre que al febrer d’enguany els veiem ben pelats.

Pla de Lleida (Febrer 2021) | Satèl·lit Sentinel-2

Pla de Lleida (Febrer 2022) | Satèl·lit Sentinel-2