Enlaces accesibilidad
Cinema

Miki Esparbé ens presenta Malnazidos

  • L'actor ens presenta aquest thriller fantàstic que mescla la Guerra Civil Espanyola amb els zombis.
  • Esparbé també ens parla de dos dels seus projectes recents, Tres i un episodi de Historias para no dormir
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Miki Esparbé ens presenta Malnazidos

L'actor català Miki Esparbé ens presenta la pel·lícula Malnazidos. Aquest film que protagonitza és un thriller fantàstic que mescla la Guerra Civil Espanyola amb els zombis. En una conversa amb Pep Prieto i Gemma Nierga, també ens parla d'altres projectes recents en els quals ha participat, com Tres o un capítol a Historias para no dormir.

Guerra Civil i zombis

"El titular és molt suculent.  Guerra Civil i zombis.  Així es defineix molt ràpid", ha explicat el protagonista d'aquest film que ara arriba als cinemes, dos anys després de la seva estrena en festivals. Els directors li van proposar el projecte fent un cafè, i no va dubtar: "Tenien tan clar el projecte i em va agradar tant, que vaig dir: 'Hi vaig'".

"És una peli d'aventures on la guerra és el marc on succeeix la història", ha dit l'actor per sintetitzar l'argument. Puntualitza que fa riure, però no és "una comèdia estripada". "Els punts d'humor o les rèpliques que et poden treure un somriure van més enfocades al tipus d'humor d'Indiana Jones a La jungla de cristal", ha argumentat.

En aquesta línia, l'expert en cinema Pep Prieto ha destacat que no segueix la tendència d'afegir elements còmics en els films de terror. En aquest cas, fa que l'humor emani dels personatges i les seves dinàmiques. "Funciona per la complicitat entre personatges, però també és una pel·lícula tensa", ha assegurat sobre Malnazidos.

Prieto també ha destacat que trenca els clixés dels films de la Guerra Civil Espanyola. En aquest sentit, Esparbé ha destacat que els directors han respectat l'enfocament de la novel·la original, Noche de difuntos del 38. "Els interessava tenir dos bàndols, és igual quin fos el context. En aquest cas, la guerra és el context per veure què passava davant d'una amenaça", ha dit en referència als zombis.

Sobre el seu personatge, el capità nacional, destaca que és molt original com utilitza l'humor, la ironia i el sarcasme com a gestió de la tensió bèl·lica. "És un personatge molt carismàtic", ha assegurat.

Tres, un film molt sonor

Recentment, Esparbé també ha estrenat Tres, un film peculiar on la protagonista rep el so més tard del que passen les coses. Una cosa habitual en l'època actual, amb videotrucades i reunions en línia, ha destacat l'actor.

"Ella (la protagonista, Marta Nieto) és dissenyadora de so. Li provoca una metàfora que la seva vida es comença a dessincronitzar", ha dit sobre l'argument.

L'especialista Pep Prieto ha dit que és una pel·lícula esplèndida i que "ha vingut per quedar-se" més enllà dels festivals, ja que "la gent se la queda com a pròpia". A més, ha destacat el paper de la protagonista.

Protagonista d'una història per a no dormir

A Amazon Prime Video també podem veure Historias para no dormir, on Esparbé protagonitza un dels episodis. "Són quatre capítols de directors i directores diferents. Va ser una experiència. És una de les feines que estic més orgullós", ha dit en referència a una sèrie que l'ha posat al límit i l'ha obligat a investigar.

Esparbé hi fa de ventríloc, i ha reconegut que ha hagut d'aprendre a conviure amb el ninot. "Fa molta angúnia. De debò que fa molta por, no ho dic per dir", ha assegurat.

El rei borni i Barcelona, nit d'estiu

Pep Prieto també creu que, en termes de prestigi, el film més destacat d'Esparbé és El rei borni. "Barcelona, nit d'estiu és un dels grans èxits del nostre cinema, però té perills", ha dit en referència al fet que el pot convertir amb "l'etern protagonista de comèdia romàntica".

"És dels projectes que més han durat en el temps en la meva carrera", reconeix sobre un projecte que va començar com a obra de teatre i se'n va acabar fent una pel·lícula. Esparbé reconeix que gràcies a aquests dos films, en bona part, va veure com es podia dedicar a aquesta feina.

Tot i no poder triar tots els projectes, reconeix que ara té la sort de tenir bastantes ofertes, per la qual cosa se sent afortunat: "Estic en un moment bastant dolç". Això no obstant, no té clar si des de petit volia ser actor, i ha tingut anades i vingudes.