Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Álvarez-Espejo: "Putin s'ha marcat uns objectius i no cessarà"

  • El tinent general a la reserva descarta una escalada nuclear, ja que portaria a una situació "incalculable"
  • Álvarez-Espejo creu que Ucraïna no pot guanyar la guerra "materialment" ni resistir un període llarg
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Álvarez-Espejo: "Putin s'ha marcat uns objectius i no cessarà"

El tinent general a la reserva i ex-Inspector General de l'Exèrcit de Terra, Ricardo Álvarez-Espejo, destaca el reconeixement que ha fet el president Ucraïnès, Volodímir Zelenski​,  sobre la impossibilitat de l'entrada d'Ucraïna a l'OTAN: "És un punt d'inflexió i podria representar una desescalada". En una entrevista al 'Cafè d'Idees' amb Gemma Nierga, Ricardo Álvarez-Espejo diu que aquesta aspiració ha estat un dels punts més importants per a Vladímir Putin per justificar la guerra i afegeix que el president rus s'ha fixat uns objectius i no s'aturarà fins a aconseguir-los.

Álvarez-Espejo creu que Ucraïna no pot guanyar la guerra "materialment", però està guanyant la guerra de l'opinió pública: "La previsió de Putin era una invasió ràpida i s'està trobant amb una resistència ferotge".

"Els pilots poden tenir errors humans"

Amb relació a possibles atacs de Rússia a països de l'OTAN, Álvarez-Espejo no descarta que es produeixi un "error humà" i acabi bombardejant territori de Polònia, per exemple, com va estar a punt de passar a la caserna militar a només 25 km de la frontera: "Teòricament, s'utilitza munició d'alta precisió, però els pilots poden tenir errors humans".

El l'extinent general recorda que l'Article 5 del tractat de l'OTAN és clar en cas d'una agressió "en territori polonès seria una agressió al conjunt de l'OTAN", si bé matisa que no seria una resposta immediata i s'avaluaria si ha estat un accident.

L'ús d'armament nuclear suposaria una "destrucció mútua"

Ricardo Álvarez-Espejo descarta una escalada nuclear en el conflicte entre Rússia i Ucraïna perquè suposaria una "destrucció mútua". El tinent general a la reserva diu que, l'ús d'armes estratègiques amb gran poder destructiu, no seria una decisió només del president rus, sinó de la cúpula militar i de l'elit russa que "forçarien que no es produís" i són estaments a tenir en compte: "Ningú en el seu sa judici està disposat a arribar a aquesta situació".

A favor de recuperar el servei militar obligatori

L'excap de l'Exèrcit no veuria malament recuperar el servei militar obligatori "per afavorir la cohesió social" que diu, era el "principal benefici" que aportava l'antiga 'mili': "Un servei militar a títol informatiu durant un mes, tant per a homes com per a dones".

Així i tot, Ricardo Álvarez-Espejo defensa que és indispensable un exèrcit professional per la gran tecnologia que usen els exèrcits, però destaca els beneficis del Servei Militar obligatori: "Amb tots els seus defectes, igualava tots els ciutadans".

L'augment de la despesa militar és "necessària"

Ricardo Álvarez-Espejo va ser Inspector General de l'Exèrcit de Terra a Catalunya durant els anys que va durar el "procés independentista" i diu que mai es va plantejar la intervenció de l'exèrcit perquè no pot intervenir contra la seva pròpia població: "L'exèrcit és també Catalunya".

Amb relació a l'augment de despesa militar plantejada per la ministra de Defensa Margarita Robles, l'extinent general ho veu necessari per tenir una "defensa creïble".