Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Javier Cercas: "Un bon llibre sempre és un llibre d'esquerres"

  • L'escriptor defensa que part del feminisme vol fer la seva lluita en solitari, sense els homes
  • Javier Cercas demana una Europa unida i federal, "com Espanya és federal", per evitar guerres
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Javier Cercas: "Un bon llibre sempre és un llibre d'esquerres"

L'escriptor Javier Cercas es considera un novel·lista "totalment antisistema", però no com a persona i espera que els seus llibres siguin d'esquerres: "Un mal llibre és un llibre de dretes, un bon llibre sempre és un llibre d'esquerres". Així ho ha expressat, en una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, on ha defensat que quan la literatura busca ser útil, es converteix en propaganda: "La literatura ha de ser útil, però sense pretendre-ho, si vol ser útil, es converteix en propaganda o pedagogia".

El gran de les lletres, considera que la gran literatura "et posa en la pell d'altres" fa empatitzar el lector, celebra coses que en la vida real considera que no es poden fer: "Per això, diu que ens treu de polleguera".

"No entenc com no hi ha més dones emprenyades"

Javier Cercas diu que part del feminisme vol fer la seva lluita en solitari, sense els homes i creu que és un error: "És una lluita d'alliberament, però s'ha de fer molt ben feta. A tota lluita i hi ha abusos, es cometen errors, no hauria de ser agressiu. Les dones soles no ho poden fer".

L'escriptor entén les feministes que són agressives perquè hi ha d'altres persones negacionistes i col·laboracionistes que "fan fàstic": "El que no entenc és com no passen més coses. No entenc com no hi ha més dones emprenyades que fan barbaritats".

"El que és una excepció a Europa és la pau"

Sobre la guerra d'Ucraïna opina que Vladímir Putin viu amb una mentalitat "d'abans". Cercas ha defensat la Unió Europea: "Ens ha donat 80 anys de pau". Tot i que ha recordat que el període de pau entre guerres no ha sigut llarg: "El que és una excepció a Europa és la pau". Carcas ha volgut recordar que el seu pare, el seu avi, el seu besavi van viure una guerra i ha demanat una Europa unida "de debò" i federal, "com Espanya és federal", per evitar les guerres.

"Abans del procés es vivia millor aquí"

Javier Cercas considera que l'independentisme està "més tranquil", però "continua latent" i considera que abans de l'inici del procés independentista el 2012 "es vivia millor" a Catalunya.

L'escriptor creu que el procés es va acabar el 2017 i que ara mateix som en una altra etapa: "La tardor del 2017 no va ser bo per l'economia, ni personalment". Cercas reconeix que ara estem millor que fa quatre anys i defensa que vivim a un dels països més privilegiats del món.