Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Balsells: "Al fotoperiodisme veuen a la dona com un ésser vulnerable"

  • La fotoperiodista critica el "paternalisme visual" en fotografiar la mort: "Tot allò que és desagradable intentem amagar-ho"
  • Sandra Balsells creu que Putin busca que marxin els periodistes de Rússia: "Jo hauria marxat pitant"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Balsells: "Al fotoperiodisme veuen a la dona com un ésser vulnerable"

La fotoperiodista, Sandra Balcells explica els problemes de moltes dones periodistes per treballar en el món del fotoperiodisme: "Veuen a la dona com un ésser vulnerable que cal protegir". En una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, assenyala què mou als fotoperiodistes a territoris de conflicte i que una de les tasques és "anar al lloc d'on fuig la gent".

Balcells va anar a cobrir el "seu" primer conflicte fa 30 anys amb la desintegració de l'antiga Iugoslàvia, i es va tornar de cop en mig de la guerra: "Jo sempre he sigut freelance, als mitjans es noten més les diferències a on envien a una dona o a un home o les condicions laborals".

"El que ens hauria d'ofendre és la realitat"

Sandra Balsells critica el "paternalisme visual" respecte a fotografiar la mort i diu que el que hauria d'ofendre són els fets que retrata: "Tot allò que és desagradable intentem amagar-ho, quan el que ens hauria d'ofendre és la realitat".

Arran de la fotografia de la família morta a la guerra d'Ucraïna, que va ser portada dilluns a la majoria de diaris, Calcells considera és una bona fotografía que mostra "el salvatgisme de la guerra i no es recrea en la persona morta".

"Putin busca que els periodistes marxin de Rússia"

La fotoperiodista creu que Vladímir Putin busca que els periodistes marxin de Rússia aprovant penes de fins a 15 anys de presó per informacions que el Kremlin consideri que van contra el règim: "Crec que ho ha fet expressament, justament perquè marxi la premsa. Jo hauria marxat pitant". Sandra Balsells diu que és suïcida intentar treballar de periodista "en un país com aquest".

"El periodista ha d'anar al lloc d'on fuig la gent"

Sandra Balsells ha reicindicat el paper dels corresponsals i reporters, i recorda que es necessiten informadors que expliquin els fets i imatges que mostrin la guerra: "Una de les tasques del periodista és anar al lloc d'on fuig la gent".

Balcells diu que la població civil queda moltes vegades "atrapada pel conflicte sense possibilitats de sortir" i per això "el periodista ha d'anar a l'epicentre del conflicte". Això sí, el periodista, afegeix, té l'avantatge de poder tornar a sortir.