Enlaces accesibilidad
Autor del millor rock català

Els primers anys de Pau Riba, autor de música i poesia i d'un llegat incomparable

  • Ha mort Pau Riba: ell mateix va anunciar l'any passat que patia càncer de pàncrees
  • Poeta i músic, sempre transgressor, gaudia vivint al seu mas de Tiana i Formentera
  • El recordem amb entrevistes i actuacions a TVE Catalunya, de les quals en destaquen les dels primers anys

Per
Arxiu TVE Catalunya - Pau Riba canta 'Noia de porcellana' vestit de pubilla

S'ha apagat el seu ampli somriure. Va anunciar que el final s'acostava el 2021, per un càncer de pàncrees. Pau Riba ha mort als 73 anys i deixa una vida de creació, poemes, assajos i música, un tarannà sorgit de l'època que ha viscut i de la llar familiar.

Riba va néixer a Palma el 1948. El seu avi era el gran poeta, escriptor i traductor Carles Riba. La seva àvia, Clementina Arderiu, poeta. Per la part materna, net dels Romeva, fundadors d'Unió Democràtica de Catalunya. El futur artista iconoclasta beu de les fonts de la cultura, l'humanisme i la religió cristiana des de ben petit i es revolta, dissenya la seva pròpia vida.

S'inscriu a la contracultura, i quan demana entrar a la Nova Cançó el rebutgen. El troben més a prop de Bob Dylan, diu la seva biografia, que no dels clàssics francesos que inspiren el moviment. Ell s'uneix a diversos músics com Jaume Sisa i Jaume Arnella i a finals dels 60 crea el Grup de Folk.

Mor l'artista polifacètic Pau Riba | MONTSE SOTO

Dioptria, el disc que el consagra

En el disc que titula Dioptria reuneix el 1971 les seves primeres composicions. Pau Riba defineix aquest treball com 'antifamília i 'anticultureta'. Té ja 30 anys i l'escriptor Manolo Vázquez Montalbán n'ha dit que representa el gamberrisme i el terrorisme cultural. Són paraules fortes, però el músic s'aïlla i compon. En un reportatge del 1978 parla de Formentera, del rock, de fer 'panxing'. També explica per què va compodre El hombre estático i del seu tema El taxista. també del seu disc 'Electroccid Accid Alquimistic Xox'.

Ajagut a terra, a l'escenari, amb barba, explica perquè s'ha deslligat del Grup de Folk i parla de la companya de l'escola per a qui ha compondre Noia de porcellana. El sentim en aquest enregistrament del 1978.

Aquell mateix any, el 1978, Pau Riba actua a la gran trobada de Canet Rock, un moment mític de la música i de la societat catalana contrària a l'ordre establert.

A 'Vostè pregunta': discussió sobre la 'cultureta'

El programa de Joaquim Maria Puyal va rebre Pau Riba. El reportatge que sempre acompanyava la presentació del convidat es va enregistrar a la masia de Riba, a Tiana, on vivia amb la seva dona i ja tenien el seu primer fill en comú, Pauet.

A l'estudi, al Vosté pregunta, un espectador li pregunta pel que el cantant ha definit com a 'cultureta' i s'estableix un diàleg que podria ser tens, però Riba es manté en la seva idea, la justifica i a sobre gairebé no s'immuta. A continuació, Puyal li pregunta per les drogues. Som al 1982, Riba tenia 34 anys i milers de seguidors.

L'actuació a Musical Express

El periodista Àngel Casas coneix bé Pau Riba i el cita per al seu programa Musical Express. És la versió en castellà, l'espai que no es perd ningú que vulgui estar al dia o s'interessi per la música. Curiosament en aquesta edició coincideixen Riba i el record a Georges Brassens, l'autor francès que acaba de morir i a qui deien els components de la Nova Cançó que Pau Riba hauria d'haver seguit.

L'any 1982 fa la seva incursió al cinema, en la pel·lícula 'Tres per quatre', de Manuel Iborra. Amb ell, grans actors com Carles Velat i Vicky Peña. També hi apareix Santi Arisa. Aquest n'és un fragment.

Arxiu TVE Catalunya - Fragment de la pel·lícula 'Tres por cuatro' de Manuel Iborra

Trasnadal, un moment de records infantils

El desembre del 1985 TVE Catalunya emet un especial enregistrat a l'estudi: un recital de nadales cantades per Pau Riba. L'acompanyat a la guitarra per Toti Soler. Són clàssics tan clàssic com El desembre congelat, El Noi de la Mare, La Mare de Déu... No hi ha dubte que Riba recorda els temps de les festes nadalenques a casa els avis i els pares.

Un bon retrat del músic mallorquí català el trobem al blog de Tradicionarius que li dedica el 2017 el periodista Jordi Roura. Riba explica que mai no ha deixat de ser 'un pèndol', basculant entre el rock i el folk.

La seva fama el porta a ser també 'cantat'. El programa de Ràdio 4 Tradicionàrius oferix un monogràfic dedicat a les versions que es fan de les seves cançons

Pau Riba ha mort de càncer, una malaltia que ja havia superat en una altra ocasió. Ha viscut com ha volgut i segurament les amistats, els escenaris, la música i la poesia, el fet de ser considerat l'autor del millor disc de rock català, 'Dioptria', l'ha fet feliç. A Radio 3 ja va dir fa poc que la societat 'encara té moltes dioptries que corregir'.

Com ja hem dit, aquest treball que va crear als seus inicis inclou el senzill Noia de porcellana. En una ocasió el cantà vestit de pubilla catalana. És Pau Riba en tota la seva expressió.