Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Tica Font: "No sabem l'objectiu, però Putin ha fet els càlculs"

  • La investigadora del Centre Delàs es mostra contrària de l'enviament d'armes a Ucraïna
  • Tica Font: "Putin vol passar a la història com el gran reunificador. I perd el nord"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Tica Font: "No sabem l'objectiu, però Putin ha fet els càlculs"

La investigadora del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Tica Font, assenyala que es desconeix l'objectiu militar del president de Rússia, Vladímir Putin, amb la invasió d'Ucraïna, però assegura que ha fet els càlculs i el cost-benefici de què li costarà internacionalment. En una entrevista al 'Cafè d'Idees' amb Gemma Nierga, Tica Font diu que la resposta militar tradicional seria aconseguir el seu propòsit i retirar-se i en el cas de la invasió d'Ucraïna no se sap com evolucionarà: "El seu objectiu militar no sabem quin és".

"Putin vol passar a la història com el gran reunificador"

Tica Font veu "molt possible" darrere de l'atac d'Ucraïna sigui una qüestió personal de Putin: "Vol passar a la història com el gran reunificador. I perd el nord". La investigadora assegura que Putin busca convertir Rússia com a potència d'un futur conflicte a Àsia: "Putin vol un lloc a la taula enmig del conflicte que ve, relacionat amb Àsia".

En contra de l'enviament d'armes a Ucraïna

La investigadora del Centre Delàs reconeix el dret a defensar-se davant un atac, però es mostra contrària a l'enviament d'armes a Ucraïna com han acordat diversos països europeus, entre ells Espanya.

Tica Font ha utilitzat "els principis" d'Einstein com a exemple dels canvis necessaris per altres respostes: "Mentre apliquis els mateixos principis, tindràs els mateixos resultats".

Sobre les sancions a Rússia, Font sí que reconeix que hi ha hagut un canvi en la seva aplicació : "Han estat molt imaginatives".

"Molta menys gent pel 'No a la guerra' que el 2003"

Tica Font es lamenta de la baixa participació en la manifestació d'aquest dimecres a Barcelona convocada pel moviment '#NoalaGuerra' en comparació amb la que es va organitzar el 2003 en rebuig per la guerra d'Iraq: "Menys mobilització, no sé si hi ha menys ganes d'involucrar-se".

Font veu que hi ha més impotència i desesperació per part de la comunitat ucraïnesa i reclama que la guerra "s'aturi com sigui". La investigadora del Centre Delàs també ha reclamat que a les negociacions per aturar el conflicte s'hi uneixi "la societat civil" i recorda que així ho preveu una resolució de l'ONU.