Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ernest Urtasun: "La via diplomàtica està morta, però no s'ha d'abandonar"

  • L'eurodiputat d'En Comú Podem creu que Pedro Sánchez haurà de ser "valent" i dir que acollirà refugiats
  • Ernest Urtasun: "Incendiar el conflicte no serveix per res, hem d'intentar minimitzar els seus danys"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Urtasun: "La via diplomàtica està morta, però no s'ha d'abandonar"

L'eurodiputat d'En Comú Podem i vicepresident dels Verds Europeus,  Ernest Urtasun, defensa que la Unió Europea ha intentat mantenir la via diplomàtica oberta a la guerra a Ucraïna: "La via diplomàtica està morta, però no s'ha d'abandonar". En una entrevista al 'Cafè d'idees', Urtasun considera el conflicte a Ucraïna com "una volta de mitjó a l'ordre internacional": "Estem davant d'un canvi de paradigma en les relacions internacionals".

"Putin no pot definir la política exterior de la UE"

Ernest Urtasun aposta per un "estatus de neutralitat per Ucraïna" per part de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN): "És cert que l'OTAN seria millor que no s'ampliés", però afegeix que "com a demòcrates" no es pot acceptar que "l'imperialisme Rus defineixi la política exterior dels seus veïns".

Urtasun diu que anem a un món on les tensions seran cada vegada més grans i assenyala que els interessos dels EUA i d'Europa no són coincidents: "Hem intentat la via diplomàtica més enllà que els EUA". Pel vicepresident dels Verds Europeus, Europa hauria de ser capaç de defensar-se "al marge de l'OTAN".

"Incendiar el conflicte no serveix de res"

L'eurodiputat d'En Comú Podem no aposta per una intervenció militar europea "davant d'un dels exèrcits més poderosos del món" i aposta per "minimitzar els danys": "Ajudar als ucraïnesos amb elements de protecció civil, amb ajuda humanitària a Ucraïna i redoblant tota la pressió que puguem per a què Putin retiri les tropes".

"Pedro Sánchez haurà de ser valent i dir que acollirà refugiats"

Per Ernest Urtasun, Espanya s'ha mantingut en una posició molt raonable, però avisa que la Unió Europea haurà de fer front un parell dels grans forats negres de la política europea: "No tenim una política europea de refugi i acollida compartida". Urtasun demana Pedro Sánchez "ser valent" i dir que Espanya acollirà refugiats: "No tenim una política compartida a la UE, però això no impedeix que Espanya pugui prendre decisions per si mateixa".

Reconeix que les sancions serien més fortes si Europa no depengués del gas rus

L'eurodiputat reconeix que sancions com expulsar Rússia del sistema bancari SWIFT, trobarien més consens a la UE si Europa no depengués del gas rus. Urtasun reclama més independència energètica apostant per les energies renovables: "Hem de permetre que el cost de les renovables arribi al preu de la llum, que no pagui la ciutadania europea més dèbil".