Enlaces accesibilidad
Arquitectura

Construir amb fusta al bosc: la integració de l'arquitectura a l'entorn natural

  • Punts de vista anem al bosc amb l'arquitecta Núria Moliner per veure casa feta tota de fusta
  • És al Montseny i per aixecar-la no han tallat cap arbre d'aquest indret perquè n'han aprofitat una clariana
  • Mira el reportatge i descobreix quins altres materials naturals han utilitzat en connexió amb la natura

Per
Punts de vista - Núria Moliner ens descobreix una casa integrada al bosc del Montseny

Integrar una casa a la natura sempre és el desig dels que estimen l'entorn i poden accedir a les tècniques per fer-ho possible. La fusta ofereix totes les possibilitats necessàries per a la construcció i si es fa sense tallar més arbres dels imprescindibles, encara millor.

Núria Moliner ens porta fins al Montseny, on la vegetació és exuberant i molt verda. Entre alzines, pins i roures envoltats per faigs i matolls, el terreny no és gaire pla, però els propietaris de la casa que visitem l'han adequat al terreny. L'han bastit damunt pilars de fusta. La forma que té ha aprofitat una clariana del bosc i així no ha estat necessari tallar més arbres.

L'interior també és de diferents tipus de fustes, parets mitgeres i mobles. A més, l'arquitecta ens mostra com d'altres materials emprats són també d'origen natural, com les teles o la ceràmica. Les rajoles són les més típiques del nostre país.

Les rajoles del segler XVI que mai no s'han deixat de fabricar

És una imatge molt tradicional dels nostres pobles i ciutats: se'n diu rajola de cartabó, tot i que també se la coneix per rajola de mocadoret, de vela o meitadatada. És quadrada i la formen dues meitats pintades diferent, una en blanc i l'altra en verd coure o blau cobalt, en diagonal. Aquesta peça es pot fer servir per a fer sanefes o mosaics amb una gran varietat de possibilitats i dibuixos.

La rajola blanca i verda anomenada de cartabó, típica de Catalunya, les Balears i Mallorca, en una imatge de la Casa de la Convalescència, a Barcelona

La rajola blanca i verda anomenada de cartabó, típica de Catalunya, les Balears i Mallorca, en una imatge de la Casa de la Convalescència, a Barcelona rtve

Típica de Catalunya, les Illes Balears i València, prové del segle XVI i es continua fabricant perquè es continua venent. Resistent i de colors que amb tot s'avenen, es fa servir molt per escales, parets i balcons. Si sortiu a voltar pel bosc amb Núria Moliner al Punts de vista, veureu un preciós banc fet amb aquesta rajola tan nostra.