Enlaces accesibilidad
A Barcelona

Lluita contra la multireincidència: 283 persones acusades de més de 5.600 delictes

  • Els furts i els robatoris violents a la via pública són els que han patit un descens més clar des del 2019
  • 283 multireincidents han estat detinguts a Barcelona 2.270 vegades i se’ls ha imputat 5.602 delictes

Per
Els cinc multireincidents més actius de Barcelona van ser detinguts 117 vegades
Els cinc multireincidents més actius de Barcelona van ser detinguts 117 vegades

Els fets delictius denunciats a Barcelona els robatoris amb violència han baixat un 13,3 % respecte del 2019, en un percentatge més gran (26,6 %) ho van fer els furts. Segons les dades de Mossos d'Esquadra, l’any 2022 amb 289 persones catalogades com a multireincidents al llarg dels 12 mesos, de les quals 283 han estat detingudes a Barcelona 2.270 vegades i se’ls ha imputat 5.602 fets penals, principalment furts i robatoris amb violència.

D'aquests multireincidents, els cinc més actius a la ciutat durant l’any passat han estat detinguts 117 vegades i entre tots acumulen 178 antecedents. El primer d’aquest llistat ha estat detingut 25 vegades i té 52 antecedents.

El perfil dels detinguts és majoritàriament el d’un home, d’edat compresa entre 18 i 25 anys (només hi ha 9 dones dels 283). Alguns pernocten a Barcelona en ocupacions delinqüencials, altres no hi viuen i venen a Barcelona per delinquir.

La lluita contra la multireincidència delictiva, prinicpal repte de seguretat a Barcelona

Al llarg d’aquest any, s’ha constatat que alguns dels multireincidents comencen a modificar la seva activitat i passen de cometre furts o robatoris violents a la via pública a robatoris amb força.

35 punts desarticulats

Durant el 2022, es van desactivar, amb requeriments judicials i actuacions de seguretat ciutadana, un total de l’any passat s’han desactivat, amb requeriments judicials i actuacions de seguretat ciutadana, un total de 35 punts delinqüencials.

Les zones de Barcelona amb més afectació delinqüencial d’aquest tipus delictiu han estat el centre de la ciutat, el front marítim, Sant Martí, Sants- Montjuïc i Nou Barris i les franges amb més actuació delinqüencial són les del vespre i la nit.

Robatoris de rellotges d’alta gamma

Els robatoris de rellotges de luxe es va produir majoritàriament a partir de la primavera i durant l’estiu. Des del passat mes de maig fins al mes d’octubre es van detenir 229 lladres especialitzats en aquest tipus de robatori. Entre els detinguts hi ha delinqüents habituals que han modificat el seu modus operandi i s’han dedicat al robatori de rellotges de luxe pels guanys que poden obtenir, i els delinqüents organitzats que tenen una alta mobilitat geogràfica transnacional.

Col·laboració internacional

Fruit de la col·laboració internacional durant el 2022 s’ha rebut informació sobre 116 delinqüents amb intercanvis d'informció d'Italia, Argentina i Xile. Amb aquesta informació, l’administració de la justícia ha pogut verificar si aquests delinqüents han estat condemnats penalment i en cas de ser així, el Codi Penal permet tenir en compte a Espanya les condemnes penals d’aquests països.

La col·laboració internacional permet un traspàs d’informació altament rellevant, ja que suposa tenir identificat el multireincident en els diferents països on actua i emetre ordres internacionals de detenció europees sobre aquestes persones. La mobilitat geogràfica i transnacional d’algunes d’aquestes persones fa que tot i que fugen de Barcelona se’ls continuï perseguint en altres països per fets comesos al nostre país.