Enlaces accesibilidad
Reunió Estat-Generalitat

La Bilateral enceta el camí per la represa del diàleg

Per
Estat i Generalitat busquen refer confiances a la Bilateral

El govern català reconeix que només preveu “avenços tímids” i acords de mínims de la reunió de la Comissió Bilateral entre l’Estat i la Generalitat d’aquest divendres. Això sí, admet que serà un espai que permetrà generar confiança, sense que, en cap cas, pugui substituir la tan reclamada taula de diàleg per la que el govern de Pedro Sánchez segueix sense posar data.

Estat i Generalitat celebren la segona Bilateral en un any | Laura Herrero

Segona Bilateral en sis mesos

La Comissió Bilateral es va reunir l’agost passat després de tres anys sense fer-ho. Aleshores es va ratificar l’acord de l’ampliació de l’aeroport del Prat que finalment es va acabar suspenent per les diferències internes del mateix Govern.

Aquesta vegada, la trobada al Palau de la Generalitat estarà encapçalada per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez. També participaran per part catalana, el vicepresident Jordi Puigneró, el conseller d'Economia, Jaume Giró i la delegada de la Generalitat a Madrid, Ester Capella.

Pere Aragonès al capdavant dels consellers de l'executiu català

Pere Aragonès al capdavant dels consellers de l'executiu català ACN

Per part estatal també hi participaran els secretaris d'Estat de Política Territorial, Hisenda i Relacions amb les Corts, Alfredo González, Héctor Fernando Izquierdo i Rafael Simancas, així com la delegada del Govern a Catalunya, maria Eugènia Gay.

Entre els temes de l’ordre del dia que ja s’han avançat el més factible són la gestió de les beques, un preacord pel traspàs de l’ingrés Mínim Vital o la cessió del Canal Xerta-Sénia i el Turó de l’Home, així com el registre civil de Barcelona. També s’abordarà el traspàs, llargament reclamat, d’infraestructures com la C-23 i la C-30. Un darrer punt està dedicat a temes competencials pendents i derivats de l'Estatut, com la disposició addicional tercera, o el corredor mediterrani.

L'ordre del dia

  • Les bequesLes beques

El primer d'aquests traspassos és el de la gestió de les beques per a estudiants, una reivindicació històrica del Govern que fonts de l'Executiu català esperen materialitzar aquest divendres, i que la Generalitat calcula que podria suposar una transferència anual per part de l'Estat de 120 milions d'euros. En la trobada d'aquest divendres també preveuen encarrilar l'acord per a transferir la gestió d'assegurances escolars i revisar les competències en la gestió dels jutjats.

  • L'Ingrés Mínim VitalL'Ingrés Mínim Vital

Un altre dels preacords que esperen segellar serà el traspàs de la competència de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), que el Govern vol assumir per a poder compatibilitzar-ho amb la prestació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i que s'acabarà de concretar en els treballs tècnics posteriors, encara que fonts de la Generalitat admeten que poden haver-hi dificultats per a dur-ho a terme.

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social ha reclamat aquest dijous al ministre de Seguretat Social, José Luís Escrivá, que "s'afanyi" a arribar a un acord. Estimen que poc més de 65.000 persones reben aquesta prestació a Catalunya.

  • Les infraestructuresLes infraestructures

A més, els dos governs preveuen tancar diverses transferències patrimonials d'infraestructures com l'Observatori del Turó de l'Home, ara mateix en desús, però que l'Estat es va apropiar durant el franquisme. També es podria avançar en la concessió de les autovies B-23 i B-30, el Canal Xerta-Sénia, dues finques rústiques i les depuradores d'Alguaire, Horta de Sant Joan, Sant Jaume d'Enveja, Alcoletge i del Baix Llobregat.

  • TourespañaTourespaña

El Govern Central també va indicar aquesta setmana que en l'ordre del dia estaria la participació de la Generalitat en Turespaña, l'organisme nacional de Turisme encarregat de la promoció en el món d'Espanya com a destinació turística, dependent del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

  • Temes pendentsTemes pendents

Una de les qüestions, llargament reclamada, que ha quedat fora de l'ordre del dia és la cessió del MIR. El Govern ja va intentar posar-la sobre la taula a la reunió d'agost sense èxit. Tampoc es tractarà, en principi, el traspàs del Salvament Marítim o la Inspecció Laboral. En canvi, la intenció del Govern és obrir altres temes com la reclamació dels accessos a l'AP-2 des del Segrià i les Garrigues. També es pretén abordar el traspàs de la convocatòria de places de secretaris municipals, que encara és competència de l'Estat.

La taula, "abans de Setmana Santa"

Mentrestant, des de l’executiu central confien que la reunió serveixi per accelerar el pols de la cooperació i les relacions institucionals amb Catalunya. La trobada, això sí, arriba en prou feines una setmana abans de la conferència de presidents de La Palma, en què Pere Aragonès ha descartat “per ara” assistir si només serveix per “fer-se una foto”.

Ara bé, el principal escull en les relacions entre Estat i Generalitat és la situació de “bloqueig” de la taula de diàleg, segons expressava el mateix president català durant el discurs del MNAC. Aquest dijous, en la trobada que ha mantingut amb la líder dels Comuns, Jéssica Albiach, aquesta ha reclamat “deixar de parlar de dates i centrar-se en els continguts”. Albiach donava per fet que “en les properes setmanes” es convocarà la taula de diàleg, tot i que de moment el mateix Pedro Sánchez s’ha resistit a concretar-ho. En declaracions al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 afegia que "serà abans de Setmana Santa".

De des de Madrid, Isabel Rodríguez, ha evitat confirmar cap data. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha insistit en la necessitat de convocar la taula de diàleg "immediatament" i ha reconegut que el març encara pot ser una data vàlida. La reunió amb Albiach arriba només unes hores després de la reunió amb el cap de l’oposició, Salvador Illa, que va advertir que no es convocaria la reunió fins que “hi hagi temes madurs per ser abordats i resolts”.