Enlaces accesibilidad
La primavera s'apropa

Els ametllers florits s'escampen pel territori

  • Els ametllers floreixen des de fa tres setmanes a les comarques del litoral i prelitoral
  • Els episodis de temperatures primaverals al migdia i les elevades hores de llum al gener acceleren la floració

Per

Els ametllers florits s'escampen pel territori

Ja fa setmanes que els nostres col·laboradors i observadors ens envien imatges dels ametllers florits. Sobretot de les comarques del litoral i prelitoral, on la flor de l’ametller ja llueix. De fet, és del tot normal que comencin a florir entre finals de gener i principis de febrer.

La suavitat diürna i les hores de llum avancen la floració

La bonança que hem tingut als migdies durant el darrer mes i també les nombroses hores de sol han afavorit una ràpida floració. Fins i tot, la caloreta que vam passar per Cap d’Any ja hi va contribuir. Ara bé, també és cert, que cap al pla de Lleida, les glaçades i el fred persistent de les últimes setmanes encara retarda aquesta floració, tot i això fixeu-vos com ara fa uns dies ja començaven a inflar-se les gemes de flor d’ametller.

Com afectarà la sequera en l'ametller?

Durant els pròxims mesos, caldrà veure quina afecatació té la sequera que patim en l'ametller. La manca de precipitació dels últims mesos podria dificultar el desenvolupament normal del fruit i, per tant, faria caure la producció d'ametlles, tant en la quantitat com en la mida del fruit. Fins i tot, si la sequera persisteix o s'intensifica, alguns arbres podrien acabar morint. Només pocs ametllers compten amb el reg, una garantia per afrontar episodis de dèficit hídric com l'actual. Al setembre s'inciarà la collita i llavors sabrem la valoració que fan els productors.

Paisatges florits que les pròximes setmanes s’estendran amb la floració dels presseguers a les Terres de l’Ebre i a Ponent. Ens podeu fer arribar les imatges a eltemps@rtve.es