Enlaces accesibilidad
Dissenys amb gust

Helvètica es posa el davantal i marida disseny i cuina

  • Flora Saura parla amb els dissenyadors Xavier Vega, Ester Luesma i Ingrid Picanyol
  • Júlia Solans ens endinsa en el disseny inclusiu
  • Recupera els capítols d'Helvètica a RTVE Play
Helvètica - Cuina
Savina Muros

Al programa d'HelvèticaHelvètica dedicat a la relació entre disseny i cuina descobrim que, fins i tot en la gastronomia, el bon disseny té un pes important. I és que una bona experiència culinària va molt més enllà de plats saborosos o una atenció detallada per part del servei.

En la seva primera parada o, més ben dit, primer plat, la Flora Saura viatja fins al Masnou per trobar-se amb l'Ingrid Picanyol. És dissenyadora gràfica i ha treballat amb experts de la gastronomia com el xef Nandu Jubany. Però, sens dubte, un dels seus projectes més destacats és el que va desenvolupar pel restaurant Mas Vell. Va ser l'encarregada de renovar la identitat d'aquest establiment emblemàtic i no va ser feina fàcil trobar una imatge que reflectís l'essència, història i valors d'aquesta masia del segle XIV. "Quan un lloc té tanta identitat, fa vertigen intervenir-hi". No obstant, l'Ingrid Picanyol va idear una nova tipografia que fos la veu del Mas Vell i ara es pot trobar per tot arreu d'aquest racó del Masnou. Fins i tot les samarretes dels cambrers portem missatges amb aquesta tipografia!

Plat de Luesma&Vega

Plat de Luesma&Vega RTVE Catalunya

Amb el plat a taula

Com a segon plat, visita el Taller Luesma&Vega per descobrir les creacions d'en Xavier Vega i l'Ester Luesma.  Les propostes culinàries d'alguns dels xefs més reconeguts del món descansen sobre les peces d'aquests dos dissenyadors. Les seves vaixelles, elaborades a partir de vidre, responen a les necessitats especials de l'alta gastronomia i els seus nous formats de presentar les receptes als plats. Tovallons arrugats que serveixen com a plats, gots amb formes extraordinàries i safates que són tota una obra d'art (amb menjar o sense!). Entre els seus clients es troben xefs de renom com David Muñoz, els germans Roca,  Ferran Adrià Paco Pérez.

El disseny de tots

En les postres, la Júlia Solans ens mostra una àmplia col·lecció de vaixelles i models diferents per parlar del disseny inclusiu. És un tipus de disseny que té en compte les necessitats concretes de certes persones: com per exemple una taula de tallar amb punxes perquè aquelles persones amb un sol braç puguin subjectar l'aliment sense problemes. O bé una estoreta de goma que manté els plats quiets per poder-los rentar amb comoditat, culleres amb una peça que flota i que permet saber quan un got està ple sense veure-hi, o ganivets que no deixen que et tallis gràcies a una referència sensorial.

Il·lustració de Júlia Solans

Il·lustració de Júlia Solans RTVE Catalunya

Hi ha algun exemple més clar que tots aquests per afirmar que el bon disseny resol una necessitat?