Enlaces accesibilidad
Digitalització

L'Ajuntament de Barcelona i Xnet impulsen una alternativa a Google

  • L'objectiu és deixar de fer ús de plataformes de les grans corporacions tecnològiques als centres públics
  • El pilot s'ha provat en tres centres educatius i s'estendrà ara a altres equipaments municipals

Per
Primer prototip de digitalització democràtica

L'Ajuntament de Barcleona i Xnet han presentat aquest dimecres el primer prototip de plataforma educativa de codi obert i auditable que integra diferents eines digitals per a l'educació. El nou entorn virtual, anomenat DD, ha estat desenvolupat per la plataforma activista pels drets digitals, el Consistori i el Consorci d'Educació de Barcelona.

L'Ajuntament de Barcelona i Xnet impulsen el primer prototip de plataforma educativa de codi obert i auditable | Lourdes Gata

El primer pilot del Pla de Digitalització Democràtica per a l'Educció impulsat per Xnet, consisteix en un prototip de plataforma que conté un conjunt d'eines digitals, obertes i auditables, per aconseguir la digitalització integral dels centres, la sobirania de les dades dels alumnes i la interoperabilitat. El prototip s'ha provat a tres centres i ara s'estendrà a altres equipaments municipals.

El prototip inclou també guies perquè els centres sàpiguen com aplicar el marc legal per a la defensa dels seus drets digitals. L'objectiu final és afavorir una digitalització dels centres educatius que respecti la sobirania de dades i deixar de fer ús de plataformes de les grans corporacions tecnològiques als centres públics.

Proves en tres centres educatius

Ara fa un any es va començar a treballar en el desplegament, implementació i capacitació d'aquestes eines en tres centres educatius. Es tracta de l'Escola Montseny, l'Àngel Baixeras i l'Institut Maria Espinalt. En el procés hi han participat també un grup de famílies promotores, l'aFFaC i IsardVDI i 3iPUnt com a empreses desenvolupadores.

A partir d'ara, s'ampliarà el seu ús a nous centres i equipaments municipals amb activitat formativa. En concret, es preveu l'extensió a nous centres formatius com biblioteques o centres cívics.

A més, aquesta setmana s'estan fent tallers oberts al professorat i als centres educatius, així com a totes les persones interessades, per conèixer aquestes eines. Els tallers es fan al Canòdrom-Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica de Barcelona i són gratuïtes.