Enlaces accesibilidad
Dia Mundial del Càncer

Quatre professionals sanitaris expliquen el canvi en l'abordatge del càncer

  • La pandèmia ha fet adaptar els mecanismes de detecció i de seguiments dels càncers
  • Càncer en pandèmia: casos més avançats, tractaments en pacient amb covid o el seguiment telemàtic

Per
Com s'ha abordat el càncer en pandèmia?

Des de l'esclat de la pandèmia, el sistema sanitari s'ha vist arrossegat a centrar-se en la covid-10 i moltes altres malalties s'han vist relegades a un segon pla, com ha passat amb els tumors. Pel que fa al diagnòstic, l'any passat es van diagnosticar prop de 33.000 nous casos de càncer, el que representa un 2,6% menys que abans de la pandèmia. Les restriccions als centres també ha provocat un seguiment no presencial. Aquestes visites han augmentat d'un 500%.

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, i amb l'ajut de quatre professionals de la salut dedicats al diagnòstic i tractament d'aquesta malaltia repassem com ha canviat l'abordatge i el tractament del càncer en aquests dos anys.

Casos en estats més avançats

Una de les conseqüències de l'infradiagnòstic és que hi ha hagut pacients que han necessitat quimio o radioteràpia perquè els tumors estaven més avançats. A l'Institut Català d'Oncologia (ICO) l'any passat aquests tractaments van augmentar un 12%. Segons el Cap de Servei d'Oncologia mèdica de l'ICO, Ramón Salazar, "és possible que aquest període de ressaca de la primera onada hi hagi hagut també més estadis 4, que són els metastàtics".

Cap de Servei d'Oncologia mèdica de l'ICO, Ramón Salazar

Cap de Servei d'Oncologia mèdica de l'ICO, Ramón Salazar RTVE Catalunya

El metge afegeix que això va tenir conseqüències directes en el pronòstic: "Segurament, això ha fet que aquells pacients de la primera onada que es van diagnosticar una mica més tard, tinguéssim empitjorament relatiu en el seu pronòstic".

El diagnòstic ràpid, un repte

Per això han hagut d'aprendre a anar més ràpidament amb la detecció. A més, s'han adaptat protocols per poder tractar els pacients oncològics amb covid. "Aquest ha estat el nostre cavall de batalla", assegura Jordi Trelis, director assistencial de l'ICO. "Hem après que hem d'anar molt més ràpids a l'hora de poder fer els diagnòstics, hem après a buscar estratègies de tractament que ens puguin donar resultats similars sense que això impliqui que el fet de tenir la covid no et puguis tractar", detalla.

Jordi Trelis, director assistencial de l'ICO

Jordi Trelis, director assistencial de l'ICO RTVE Catalunya

I afegeix que en alguns malalts "també s'han modificat dosis a tractaments per veure que no hi hagi interferències amb la mateixa malaltia".

Tractament, amb casos positius en covid

Aquesta ha estat la clau el 2021: poder tractar els pacients mentre estaven infectats de la covid-19. Gràcies a la vacunació els malalts que s'infectaven ho feien d'una manera més lleu. Al desembre, dels 1.400 pacients que van rebre tractament, 100 tenien coronavirus. "A l'hospital de dia tractem una mitjana de vuit malalts amb covid, que això no ho havíem fet mai", detalla la Marta Pàmies, cap d'infermeria de l'hospital de dia de l'ICO.

Marta Pàmies, cap d'infermeria de l'hospital de dia de l'ICO

Marta Pàmies, cap d'infermeria de l'hospital de dia de l'ICO RTVE Catalunya

"Tot això, va fer replantejar que no podíem seguir perdent activitat, que no podíem seguir deixant de diagnosticar els nostres malalts i els havíem d'organitzar per a administrar els tractaments", afegeix.

Seguiment a distància

Es una bona oportunitat d'incloure una eina més, ara som híbrids

La distància obligada per la pandèmia, també ha passat factura emocional. En el seguiment de la malaltia els professionals intentat arribar a aconseguir un equilibri entre presencialitat i seguiment a distància que els professionals, dos anys després, valoren positivament. "Es una bona oportunitat d'incloure una eina més, ara som híbrids", assenyala la treballadora social de l'ICO, Carol Oliva. "Ens ha sorprès la capacitat que sí es pot tenir a través de via telemàtica, de connectar i establir vincle terapèutic amb el familiar que està a l'altra banda", afegeix.

Carol Oliva, treballadora social de l'ICO

Carol Oliva, treballadora social de l'ICO RTVE Catalunya

De fet, assegura que la pandèmia creu que ha posat en crisis un dels valors essencials de les famílies que és la cura dels seus membres. Aquí l'atenció telemàtica ha tingut un paper fonamental i els ha sorprès el bon resultat. No només els ha permès mantenir el vincle amb els familiars, també continuar tractant als que no volen tornar a l'hospital després de l'alta.