Enlaces accesibilidad
COVID-19

Els pacients covid amb dany cardíac tenen pitjor pronòstic

  • Més reingressos i mortalitat en pacients infectats de SARS-CoV-2 i tenen un problema cardíac

Per
Els pacients covid amb dany cardíac tenen pitjor pronòstic

Un 12% dels pacients ingressats per COVID-19 que, a la vegada, pateixen dany cardíac, necessiten tornar a ser ingressats o moren en el primer any després de superar la malaltia. Això només passa en l’1% dels que no pateixen dany cardíac durant la infecció per SARS-CoV-2, segons un estudi de l'Hospital de la Mar que es publica a la revista 'Journal of Clinical Medicine'.

Durant un any, els investigadors van comprovar l'evolució de 86 pacients que havien ingressat a l'Hospital de la Mar i a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona per COVID-19 i que presentaven en sang elevats nivells de troponina, proteïna que s'allibera quan es produeix mal en el múscul cardíac, el miocardi. Les seves dades es van comparar amb altres 86 pacients ingressats pel mateix motiu, però sense aquest problema, i tots dos grups eren equivalents en qüestió d'edat i sexe.

Més reingressos i mortalitat en pacients amb dany cardíac

En el cas del primer grup, els pacients hospitalitzats per covid amb dany cardíac, "reingressaven més i tenien major mortalitat durant el primer any de seguiment que els pacients sense l'indicador de mal cardíac en sang", segons la doctora Andrea Izquierdo, metgessa adjunta del Servei de Cardiologia de l'Hospital de la Mar i coautora de l'estudi.

reingressaven més i tenien major mortalitat

A més, la meitat dels pacients amb aquest marcador elevat van ser sotmesos a proves al cap de sis mesos de l'alta, i van comprovar que en aquells que havien patit dany cardíac el cor presentava parets més gruixudes, un factor segurament relacionat amb la hipertensió arterial i no amb la covid-19.

Un 10,5% de reingressos en pacients amb dany cardíac

Els investigadors han destacat que les persones que presentaven nivells elevats de troponina en sang tenien una situació de partida pitjor que les que no, amb majors comorbilidades associades, com a hipertensió arterial, insuficiència renal crònica, o episodis d'insuficiència cardíaca.

Els reingressos que van necessitar el 10,5% dels pacients d'aquest col·lectiu, davant de l'1,2% de l'altre grup, es van produir per motius no associats amb la covid-19. Per aquest motiu, la cap de secció de la Unitat Coronària de l'Hospital de la Mar, Núria Ribas, ha apuntat que es tracta d'un col·lectiu al qual "cal seguir de forma més estreta per a evitar aquests reingressos".

Això converteix als nivells de troponina en sang en un "bon indicador de mal pronòstic a llarg termini en pacients amb covid-19, malgrat haver superat la malaltia i de manera independent de l'edat i el sexe", ha remarcat Ribas.

Fins ara, s'havia relacionat aquest indicador de dany cardíac amb el risc de problemes dels pacients durant l'ingrés, però no una vegada que els pacients ja havien rebut l'alta hospitalària. Per això, Izquierdo ha recomanat "comprovar de manera rutinària els marcadors de dany cardíac en la sang dels pacients ingressats per COVID-19 per a poder ajudar a guiar al tractament, el maneig intrahospitalari i el maneig posthospitalari, quan el pacient rebi l'alta”.

L'investigador de l'Institut Hospital de la Mar de Recerques Mèdiques (IMIM), Jaume Marrugat, autor també del treball, ha ressaltat que l'avantatge d'aquest indicador és que "atès que és una determinació relativament barata i disponible en tots els hospitals, fer-la en tots els pacients amb COVID-19 que requereixen hospitalització és factible i ofereix una estratificació de risc no sols durant l'hospitalització, sinó també a llarg termini".