Enlaces accesibilidad

Kima Guitart: l'ànima d'una artista que fa ballar colors damunt la seda

  • Kima Guitart és la pionera en pintura sobre seda de l'estat espanyol i en reivindica el valor amb obres plenes de color
  • Ha passat per Noms propis per explicar-nos com va aprendre la tècnica i com aquest aprenentatge la va fer esdevenir artista, dissenyadora i artesana
  • Actualment passa per una etapa més tranquil·la de producció i crea grans obres tridimensionals

Per
Noms Propis - Kima Guitart, artista tèxtil, dissenyadora i artesana

Hem escoltat amb delit Kima Guitart a Noms propis, una l'artista que ha guanyat dos cops un premi FAD, del Foment de les Arts Decoratives, pels seus treballs de pintura sobre seda. Una dona feliç i positiva que ha après una tècnica gens senzilla per deixar volar el seu art. Un cop havia viatjat i aprés per conèixer el com, va sentir-se prou lliure per deixar volar la inspiració i l'ànima per crear.

Guitart, pionera de pintura sobre seda

Va néixer a Esparreguera a una família on l'art i l'artesania s'hi vivien a diari, perquè els pares col·laboraven en el disseny de vestuari dels personatges de la Passió. D'altres familiars feien esmalt al foc, d'altres ceràmica... Però ella de petita volia ser ballarina! I ho és, perquè Kima Guitart balla amb colors damunt la roba més fina del món.

Aquesta artista tèxtil, dissenyadora i artesana, és la pionera en la tècnica de pintura en seda de l'estat espanyol. Formada a l'Escola d'Arts i Oficis, després a Nova York i París, va passar per un moment de canvis i renéixer a Florència, quan va vendre els seus treballs al carrer per poder continuar visitant museus i omplint-se de l'art per tot Itàlia.

I un dia, la decisió final li arriba amb un regal del seu germà: li ha dut un mocador de seda pintada, de París! Com els que fan a la Xina i al Japó. Guitart ens explica però, que per sort va aprendre les tècniques japonesa i xinesa de dibuix sobre seda sense anar-hi. Aquest és un dels misteris que descobrireu a l'entrevista.

Les peces de vestir de Guitart són molt més que mocadors. Diu que ha gaudit molt convocant a dones del carrer com a models per a les seves desfilades, no pas professionals. Positiva i alegre, Kima Guitart se sent feliç de viure una l'etapa actual: treballa en obres tridimensionals de mida gran i el ritme que li dicta el cor

Obres tridimensionals de Kima Guitart 'Plouen pregàries', pintura sobre seda

Obres tridimensionals de Kima Guitart 'Plouen pregàries', pintura sobre seda rtve

Actualment podem veure les obres de Kima Guitart a un hotel de Terrassa, tal com sentim a l'entrevista, a la Galeria h2o de Barcelona i aviat al Museu Tèxtil de Terrassa. Felicitats, Kima!