Enlaces accesibilidad

S'ha mort l'arquitecte Ricard Bofill als 82 anys

  • L'arquitecte i urbanista barceloní Ricard Bofill ha mort avui als 82 anys
  • Recuperem els programes de l'arxiu de TVE Catalunya en que va participar

Per
Arxiu TVE Catalunya - Pensadors Catalans - Ricard Bofill

L'arquitecte i urbanista Ricard Bofill ha mort als 82 anys. Nascut a Barcelona, era un professional visionari i imaginatiu, coneixedor de la història i la simbologia, a qui agradava treballar en equips amplis que dirigia per a aconseguir la realització d'obres que han passat a formar part de les més destacades de l'arquitectura actual.

El programa que us oferim pertany a la sèrie Pensadors catalans. Xavier Rubert de Ventós hi entrevistà Ricard Bofill en una conversa que és tota una declaració d'intencions, idees i filosofia de l'arquitecte. Bofill va participar a molts d'altres espais de TVE Catalunya que posem a l'abast gràcies al fons del nostre arxiu històric.

Rubert de Ventós, amic de Bofill, va formar part del seu Taller d'Arquitectura, un grup d'intel·lectuals aixoplugats per la percepció que eren més que professionals individuals. Compartien temps i projectes perquè volien ser renovadors, creatius i alhora, més forts a l'hora de guanyar espai en els esdeveniments destacats del moment.

Una de les entrevistes que ens ajuda a conèixer el pensament de Ricard Bofill és la del programa Terenci a la fresca, on el periodista Terenci Moix li pregunta pels treballs que du a terme i per com entén el seu ofici. El programa es va enregistrar i emetre el maig del 1983.

Coneix tres grans obres de Bofill a Cinc dies a...

Algunes de les construccions sorgides de la imaginació de Ricard Bofill són edificis que es fan servir diàriament per la marxa de la ciutat. L'Aeroport del Prat n'és un dels més destacats pels milions de persones que hi concorren.

La seu de l'INEF rep mil estudiants cada curs, dalt la muntanya de Montjuïc. Es va construir expressament pels Jocs Olímpics de Barcelona 92 i va allotjar les competicions de lluita lliure i lluita grecoromana. Ara és el centre d'ensenyament superior de la Universitat de Barcelona de ciències i activitat física i esport. Es tracta d'un palau neoclàssic i és el primer edifici de l'estat construit amb formigó arquitectònic: per aixecar-lo va caldre col·locar i encaixar 1.700 peces ja prefabricades i encofrades.

La sèrie Cinc dies a... també ens va mostrar la passarel·la 080 de moda l'any que es va celebrar dins el TNC, el Teatre Nacional de Catalunya.

Un recorregut per països i edificis imaginatius

Ricard Bofill va viatjar molt i també va treballar molt fora de Catalunya. Va fer de ben jove el projecte per al nou mercat de Les Halles, a París, el 1976.

Dos anys més tard es va implicar en un projecte a Reus: al barri Gaudí hi van haver molts problemes els primers anys de viure als pisos perquè el terreny on s'havia edificat era una mina d'aigua.

Bofill sempre va estar a punt per a ser als estudis de TVE Catalunya i va participar a l'espai d'entretenimet El Pèndol, que presentava Arantxa Marculeta. La periodista li va preguntar a l'arquitecte si ell se sentia part d'una elit.

Arxiu TVE Catalunya - El Pèndol - Entrevista a Ricard Bofill