Enlaces accesibilidad
L'entrevista

José Montilla: "Alguns confonen la immersió amb el monolingüisme"

  • L'expresident de la Generalitat afirma que el 'Procés' ha debilitat el consens sobre la llengua
  • José Montilla: "Els socialistes som més responsables dels indults que del 155"
  • L'expresident parla del segon govern tripartit: "Li vaig dir a Pasqual Maragall que no seria candidat si es presentava ell"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - José Montilla: "Alguns confonen la immersió amb el monolingüisme"

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, destaca que no hi ha una norma de caràcter general sobre la llengua: "El problema del català no està a l'escola". En una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, l'expresident català ha defensat la immersió lingüística i que els centres han de marcar la política lingüística. Montilla considera que el 'Procés' ha debilitat el consens i que la polèmica per la llengua no hi contribueix: "No ajudem el català". L'expresident assenyala que català i castellà han de poder conviure a les aules: "Alguns confonen la immersió, que sempre he defensat, amb el monolingüisme".

"Faran soroll però no desobeiran"

Amb relació a la sentència que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà en un centre de Canet de Mar, Montilla considera que el Govern de la Generalitat convocarà manifestacions i "farà soroll" però no la desobeirà. Montilla ha demanat deixar de fer comèdia i ha lamentat que hi hagi tanta comèdia ara mateix a la política: "Es parla més pels mitjans i les xarxes i no hi ha substància".

"Identificar català i independentisme és un desastre"

L'expresident diu que alguns han identificat el català amb l'independentisme i que això "és un desastre". Montilla demana anar amb molta cura perquè diu, ja s'han trencat prou coses i el procés ha debilitat el consens sobre la llengua.

"Jo no vaig votar el 155"

José Montilla ha recordat que l'aplicació de l'article 155 es va produir minuts després que el Parlament votés de manera unilateral la independència, i ha remarcat que ell no el va votar perquè havia estat president de Catalunya. L'expresident de la Generalitat diu que els socialistes són més responsables dels indults que no del 155, quan els socialistes eren a l'oposició.

"No hauria estat candidat en contra de Pasqual Maragall"

L'expresident Montilla ha parlat de la seva etapa com a cap de govern del segon tripartit i de quan li va trucar Pasqual Maragall per proposar-li: "Li vaig dir que no ho faria si es presentava ell. Maragall no es va voler presentar per un conjunt de coses, el suport del PSC i altres de les que alguns no n'eren conscients, però ell sí. Deixem-ho aquí". Montilla també creu que els governs tripartits van desgastar a ERC i també al PSC.