Enlaces accesibilidad
Música

Sopa de Cabra: 30 anys del 'Ben Endins'

  • Els Sopa de Cabra tancaran la gira per commemorar els 30 anys del Ben endins amb un concert al Sant Jordi el desembre del 2022
  • Descobrim el triple vinil especial per a l'efemèride, que surt aquest divendres 3 de desembre a la venda
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Sopa de Cabra: 30 anys del 'Ben Endins'

Celebrem els trenta anys del disc més exitós dels Sopa de Cabra, el Ben endins: ara publiquen un disc commemoratiu i preparen un concert al Sant Jordi pel 26 de novembre de 2022, per celebrar l'efemèride. En parlem amb dos dels seus membres, Gerard Quintana i Josep Thió, amb qui conversem sobre la celebració i també de com es van viure aquells tems.

Un triple vinil especial

A més del concert, també publicaran un disc, que físicament veuen per primera vegada al Cafè d'idees. "Només havia vist la maqueta. És preciós", ha dit Thió sobre aquest disc que surt a la venda aquest divendres, 3 de desembre.

Es tracta d'un triple vinil commemoratiu d'aquell Ben endins, del qual l’any 1991 ja van treure un doble vinil. "Hem incorporat un altre vinil per sumar algunes de les cançons que vam tocar en aquell concert de la Sala Celeste, que no van incloure en el disc", relata el cantant.

L'energia del directe

El músic també d'estaca que el so d'aquests discs enregistrats en directe té "una energia diferent". Explica que el so dels Sopa de Cabra és "de garatge, de local d'assaig, menys polit que en estudi". De fet, arriba a col·laborar-ho de postpunk, amb "ganes de fer coses, més que tècnica". Thió afegeix que no se senten del tot reflectits amb el so d'estudi, on "és tot molt ben posadet".

Explica que al disc hi ha una cançó remesclada molt especial. Es tracta del Si et quedes amb mi, que s'ha remesclat simulant que era enregistrada en estudi, eliminant les capes del públic. En aquest sentit, és una evidència que el Ben endins va ser un èxit sent un disc enregistrat en un concert, com d'altres dels Sopa de Cabra. Però Quintana destaca que no només passa això en el seu cas: "Alguns dels discs que han tingut més repercussió i vendes en aquest país, són en directe", diu el cantant, posant alguns exemples. "Hi ha alguna cosa que ho fa especial", defensa.

Concert al 100%

Els Sopa de Cabra són previsors, i han decidit fer el concert d'aquí a un any prácticament. "Era una manera d'anunciar el final de gira", diu el cantant sobre aquest esdeveniment. I el que preveuen és poder fer el concert amb el 100% d'aforament, esperant que la pandèmia del coronavirus ja hagi reemès prou d'aquí a un any. Thió explica que volien fer alguna cosa a Barcelona com a final de gira i que les circumstàncies han mogut fins al 26 de novembre del 2022, per la qual cosa s'han estat movent amb moltes incerteses.

Quintana ha aprofitat per fer una crítica a la gestió de la pandèmia: "Me'n faig creus de com estem portant tot això. Sabíem que passaria". El cantant diu que quan va arribar el coronavirus ja sabíem que arribava, però no estàvem preparats: critica que no hi havia mascaretes ni material per als sanitaris.

Ara, destaca que tornem a veure com torna una certa "amenaça", "insisteixen a vacunar-nos sis i deu vegades si cal, mentre tenim al nostre costat un continent desatès. És un laboratori perfecte perquè el virus faci el que vulgui", argumenta. Per això, veu "anacrònic" que s'entengui en clau local o nacional el que és un repte global: "Estem intentant lluitar al futur amb eines del segle XIX", ha sentenciat.

Problemes amb El sexo (que me hace feliz)

El cantant també explica els problemes que va tenir amb un enregistrament per a Televisió Espanyola del tema El sexo (que me hace feliz). Diu que, en una reemissió d'estiu, es va emetre en horari infantil aquest particular tema i vídeo. "Van reunir el Consell de RTVE, demanaven dimissions, va sortir als diaris de Madrid en pàgines senceres...", recorda d'aquesta polèmica, sobre un tema que manté que "era la cançó que agradava més als nens".